U četvrtak otvaranje projekta „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“

U četvrtak otvaranje projekta „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“

1
Podijeli

Opština Herceg Novi je, preko Kancelarije za međunarodnu saradnju, iz projekta „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“ obezbjedila 203.915 eura za mapiranje ribolovne aktivnosti i određivanje mjesta na kojima ima najviše izgubljenog ribolovnog alata.

Projektom će, kako je saopšteno iz lokalne uprave, radi čišćenja takvih oblasti, biti određene lokacije sa najvećim brojem ostavljenih i napuštenih mreža. Njime je obuhvaćena i nabavka opreme – čipovi koji će biti instalirani na ribolovne alate, odnosno mreže i vrše, pa ukoliko dođe do gubljenja alata, signal će ih locirati. Istovremeno, projekat će obezbijediti izradu i usvajanje važnih lokalnih planova za očuvanje biodiverziteta i zaštite životne sredine.

Picerija i restoran

Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi će ove aktivnosti ostvariti u saradnji sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, kao i partnerima iz Italije i Albanije: Univerzitetima iz Barija i Tirane, te opštinama Kastro i Valona.

– Cilj projekta je uključivanje lokalnih zajednica i povezivanje ribara prekograničnog područja radi smanjenja negativnih uticaja i zaštite morskog biodiverziteta, naročito morskog dna – navodi se u saopštenju.

Projekat „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“ odobren je u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora. Ovaj Program prekogranične saradnje uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške saradnji u regiji južnog Jadrana, a kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Zajednički cilj svih projekata je i prenos znanja u regionu između različitih institucija i stvaranje kontakata.

Otvaranje projekta zakazano je za 17. maj u Herceg Novom, u hotelu „Lighthouse“. Tokom dva dana, partneri će predstaviti svoje vizije, dogovoriti dalje aktivnosti i zadatke.

1 komentar

  1. Veoma koristan, savremen, pametan, inkluzivan Projekat za očuvanje i zaštitu životne sredine.

    Potrebno je donjeti i niz drugih Projekata u očuvanju i zaštitu životne sredine, kao npr.priobalnog područja.Takvim projektom predložiti donošenje zakonskih i podzakonskih akata sa konkretnijim mjerama za očuvanje biodiverziteta i zaštite životne sredine , koji će se u potpunosti primjenjivati, sa propisanim i kaznenim odredbama za nepridržavanje navedenog-koji će se primjenjivati.
    Naime, nedozvoliti devastaciju obale, prekomjernu izgradnju ponta, prekomjerno, neadekvatno,neugledno postavljenje školjkarnika(plastične boce se vežu). Spriječiti bacanje u more građevinskog materijala ( čak se bacaju i željezne konstrukcije) i ostalog. Svijest ljudi pokušati promijeniti kroz kaznene odredbe koje će se primjenjivati u cijelosti ( i rukovodećeg kadra pojedinih institucija odgovornih za navedena dešavanja, kao i građana).
    Potrebno je zaštiti i ribarske poste, natpisi su sklonjeni usljed devastacija obala…., u krugu posti bačene konstrukcije i td….
    Obala od Hotela Park do Kamenara pravo smetljište, a godišnje prošeta preko 20.000 inostranih turista tim šetalištem(ako ga možemo nazvati šetalištem)……

Ostavite komentar

*

code