U Crnoj Gori bolja sezona od lanjske, a Rusa 14 % više

U Crnoj Gori bolja sezona od lanjske, a Rusa 14 % više

1746
7
Podijeli

Imajući u vidu negativne medijske tekstove o turističkoj sezoni u Crnoj Gori i posjeti ruskih turista, (http://www.blic.rs/vesti/svet/crnogorsko-primorje-presusilo-rusi-masovno-bojkotuju-turisticku-sezonu-hoteli-zjape/blm7zj) reagovali su iz NTO.

Od početka godine u Crnoj Gori je evidentan porast broja turista i ostvarenih noćenja u odnosu na prethodnu godinu. Posebno nas raduje činjenica da smo imali više nego uspješnu predsezonu, ali i to što tokom glavne sezone bilježimo pozitivne rezultate. Za prvih 6 mjeseci u Crnoj Gori je u kolektivnom smještaju boravilo blizu 349 000 turista (18 % više), a ostvareno je skoro 1 212 000 noćenja, oko 15 % više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštavaju iz NTO Crne Gore.

Picerija i restoran

Kada govorimo o ruskom tržištu, prema zvaničnim statističkim podacima u hotelskom smještaju tokom prvih 6 mjeseci 2017. godine boravilo je blizu 30 000 turista iz Rusije što je za oko 14 % više u odnosu na isti period prethodne godine. Broj ostvarenih noćenja turista iz Rusije u hotelskom smještaju je i više nego učetvorostručen, oni su za prvih 6 mjeseci ostvarili preko 179 000 noćenja.

I podaci Aerodroma Tivat pokazuju porast broja putnika i aviona iz Rusije. Tokom prethodna dva mjeseca (jun i jul), prema podacima Aerodrom Tivat, bilježi se prosječan rast prometa putnika sa ovog tržišta do 22% i rast prometa aviona do 20%. Samo tokom prethodne sedmice na Aerodrom Tivat doputovalo je 13.000 putnika iz Rusije, što je 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a obavljeno je 68 rotacija što je za 16 % više u odnosu na isti period prethodne godine.

Pored dobre posjete, evidentno je da iz godine u godinu bilježimo rast smještajnih kapaciteta i u hotelima i u privatnom smještaju, samo tokom prethodnih godinu i po dana otvorena su 33 nova hotela, većina visoke kategorije. Prema našim informacijama hotelijeri su zadovoljni bukingom i postoji mogućnost da neki od hotela bilježi pad prometa sa nekog tržišta, ali svakako promet jednog ili manjeg broja hotela ne predstavlja mjerodavan parametar kada govorimo o turističkom prometu na nivou Crne Gore o čemu govore i pomenuti podaci.

I podaci drugih nadležnih institucija graničnih prelaza, nacionalnih parkova za ovih šest mjeseci pokazuju kontinuirani rast u odnosu na prethodnu godinu. Turistička privreda je ove godine spremno dočekala turističku sezonu sa kvalitetnom pansionskom i vanpansionskom ponudom, lokalne turističke organizacije obogatile su kulturno zabavni program u svojim gradovima, mnogi problemi koji su bili prisutni prethodnih godina značajno su smanjeni. O tome najbolje govore i podaci turističkog Call centra Nacionalne turističke organizacije koji je u prethodnom periodu zabilježio značajno manji broj žalbi u odnosu na prethodnu godinu.

Naravno, moramo imati u vidu da i u mnogo jačim i razvijenijim turističkim sredinama ne postoji turistička sezona koja se realizuje bez ijednog propusta, ali utisci na terenu ukazuju da te negativnosti nijesu alarmantne, navode iz NTO.

U vremenu ekonomiskih recesija velika je borba za što veći dio turističkog kolača. Zemlje konkurenti u turizmu veoma često ne biraju sredstva da taj turistički talas što više zapljusne njihovu zemlju. Zato je i prisutna i izvjesna antipropaganda, medjutim uprkos tome crnogorski turizam se odvija blagom uzlaznom linijom i možemo sa puno optimizma gledati na ovogodišnju turističku sezonu, o čemu svjedoče i pozitivni rezultati ostvareni u prvom dijelu godine. Svaka kampanja, uvijek nađe put do onih koji je u manjoj ili većoj mjeri prihvate. Naše je da se suprastavimo samo na jedan način: istinom i kvalitetom što je najbolje oružje kako bi se minimizirali negativni efekti kampanja.

Zahvaljujuci kvalitetu i raznovrsnosti ponude koja može zadovoljiti potrebe turista sa različitih trzišta i naše marketing aktivnosti umjerene su na različite ciljne grupe po tržištima. Nova tržišta, prije svega Zapadne i Sjeverne Evrope su naš prioritet i uz aktivnosti koje realizujemo vezano za nove ponude i uz poboljsanje dostupnosti utiču da se struktura turista mijenja iako su još uvijek u špicu sezone dominantni turisti iz regiona i Rusije.

– Marketinške aktivnosti Nacionalne turističke organizacije i lokalnih turističkih organizacija usmjerene su na promovisanje naše ponude, a u pravcu privlačenja većeg broja turista. Sigurni smo da će i ove godine svi gosti prenijeti lijepe i pozitivne utiske iz Crne Gore, što je ujedno i najbolji odgovor na negativnu medijsku kampanju o turističkoj sezoni u Crnoj Gori – zaključuju iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

7 Komentari

 1. Možda je ovo tačno ali je platežna moć istih NIKAKVA!!!!!!!!!!A,tek Rusi priča za sebe.
  Što se tiče Novog,autobuska stanica UŽAS!!! a ljudi iz Komunalne policije glavni dileri za sobe-
  U 0925ostalom videćemo koliki će na kraju biti prihod od boravišne takse??
  0  0
 2. Svak moze pogledat red letenja tivatskog aerodroma. Petnaest do dvadeset dolazaka aviona iz Rusije dnevno. Vjerovatno ne lete prazni. E sad, dje su ti Rusi to je drugo pitanje
  A turizam je sirok pojam. Zavisi ko se cime bavi, na sta se bazirao. Naravno da uvjek moze bolje ali nije svima losa sezona
  2  1
 3. Pitajte Dragana Ivancevic Purka da vam kaze koliko je tur operatora iz Rusije otkazalo vec ugovorene aranzmane jer se vi ocito ne razumijete u svoj poso.
  6  1
 4. Hajde da se lazemo.
  Koga vi vise folirate jer zaista mislite da je ovaj narod redtardiran pa da ne vidi propast ove sezone i po broju ruskih turista koji je ne uporedivo manje u odnosu na ranije godine o vanpansonskoj potrosnji ne vredi trositi rijeci katastrofa.
  11  5
  • Sta je Vama…jeste li slijepi pored ociju…sve je puno krcato…nema dje igka da se baci…zasto tako negativno…a vanpansionska…konje konkurentan kvalitetom i cijenom taj je pun…ostali se uvijek zale…
   7   1

Ostavite komentar

*

code