U Crnoj Gori prisutno seksualno zlostavljanje djece, ali o tome se ćuti

U Crnoj Gori prisutno seksualno zlostavljanje djece, ali o tome se ćuti

2857
2
Podijeli

Evropska istraživanja pokazala su da je jedno od petoro djece do 18. godine doživjelo neko od oblika sekusalnog zlostavljanja. Unutar porodice i bliskih prijatelja porodice počini se 90% sekuslanih zlostavljanja, što znači da samo 10% tih slučajeva počine nepoznata lica, kazala je prof. Gordana Buljan Flander. Ona je voditeljka radionice o fizičkom nasilju nad djecom sa posebnm potrebama u amfiteatru II faze Instituta Dr Simo Milošević u Igalu.

Prof. Flander je kazala da je fizično nasilje, ali i emocionalno zlostavlajnje i nasilje u porodici djece sa posebnim potrebama u Crnoj Gori jednako prisutno kao i u zemljama Evropske unije.

Picerija i restoran

– Puno radim u Crnoj Gori, sarađujem sa nevladimim organizacijama, sarađujem sa UNICEF-om, sa kolegama i često sam dolazila i održavala edukacije sudija, psihologa i socijalnih radnika, baš na temu zaštite djece, posebno zaštite djece od zlostavljanja i zanemarivanja – kazala je prof. Gordana Buljan Flander.

Po njenim riječima djeca sa posebnim potrebama su mnogo više izložena zlostavljanju, jer predstavljaju najranjiviju socijalnu kategoriju. Ta djeca su, po svim svjetskim istraživanjima, 3 do 4 puta izloženija sekusalnom i fizičkom zlostavljaju zbog specifičnosti porodice u kojoj odrastaju, brige o njima i načinima komunikacije u pojedinim porodicama.

– Kada odrasla osoba koja namjerno traži dijete za seksualno zlostavljanje, ona traži dijete za koje misli da o tome neće pričati, da neće znati o tome reći bilo šta i da mu niko neće vjerovati. Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, poznato je  da su tome izložena djeca koja su zapravo po nečemu drugačija, koja su vulnerabilnija i osjetljivija – kazala je prof. Flander.

Situacija u Crnoj Gori ne razlikuje se puno od situacije u Hrvatskoj i EU, kazala je Flander. Ono što našu zemlju izdvaja je situacija kod sekualnog zlostavljanja djece. Ona to objašnjava metodološkim razlikama u istraživanjima. Jer je nemoguće da u Crnoj Gori nema slučajeva sekusalnog zlostavljanja djece, problem je koliko se o tome govori i na koji način reaguje kada se takav slučaj otkrije. Problem u Crnoj Gori je što se o tim slučajevima ćuti, kaže naša sagovornica.

Jedan od predavača na seminaru je i Lin Montgomeri iz NVO Meritum, koja se bavi obezbeđivanjem dnevnih centara za osobe sa posebnim potrebama. Ona je, uz Meri Borojević, angažovana na iznalaženju rješenja za Dnevni cenar za djecu sa smetnjama u razvoju u Herceg Novom, kao i za Dnevni centar za osobe starije od 27 godina.

– U saradnji sa Institutom Igalo radimo i na otvaranju senzorne sobe za autistične pacijente koju ćemo otvoriti u maju. Takođe sponzorišemo konferencije, kao što je ova o seksualnom zlostavljanju djece sa posebnim potrebama. Meri Borojević i ja pokušavamo da načinimo neke male promjene – kazala je Lin Montgomeri, koja trenutno živi u Hrvatskoj.

U Crnu Goru je došla, kako nam je kazala, na prijedlog Meri Borojević koja je najprije izgradila centar u Kostanjici u BiH, pa je uz pomoć američke ambasade podigla još jedan u Sopotu blizu Beograda. Gđa Borojević ima 15-o godišnje iskustvo u dobrotvornom radu.

– Mislim da je situacija u Hrvatskoj malo bolja, pošto oni imaju pristup EU fondovima malo duže. Ali kad vi otvorite još poglavlja o pristupu EU, koja će biti o radu sa OSI biće bolje. Postoje projekti u Crnoj Gori, postoji i novac koji donira vaša Vlada, kao i EU i druge agencije, ali mislim da će biti još kako se proces integracije Crne  Gore u EU bude napredovao – kazala je Montgomeri.

Na programu radionice nakon uvodnog predavanja prof. Flander,  prikazan je dokumentarni film o zlostavljanja djeteta, a onda  i diskusija.

Radionica je namijenjena stručnjacima koji dolaze u kontakt sa potencijalnim žrtvama nasilja i zanemarivanja u dječijem uzrastu: pedijatrima, fizijatrima, psiholozima, pedagozima, socijalnim radnicima, defektolozima, sudijama, policijskim službenicima, predstavnicima NVO sektora i medija te drugim zainteresovanim pojedincima i predstavnicima ustanova za smještaj i zaštitu djece.

2 Komentari

  1. Poznato je da se u istocnoj Evropi ne prati sistemski ovaj problem.Praksa je pokazala da se to aktuelizovalo kada su progovorile zrtve nasilja koje sada imaju 50 60 godina a bile si zrtve kao djeca. Poznat je fenomen da se desava da zrtva iz raznih razloga,straha od stigme, rodbinskih relacija i slicno stite pocinioca.Crna gora je zadnjih godina dosta napredovala i u edukaciji ljudi koji se bave ovim i u zakonodavnom smislu.
    0    0

Ostavite komentar

*

code