U Crvenom krstu dosta aktivnosti

U Crvenom krstu dosta aktivnosti

997
1
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_crveni_krstOpštinska organizacija Crvenog krsta Herceg Novi obilježila je Međunarodni dan prve pomoći  10. septembra predavanjem kojem su prusutvovala djeca 7. i 8. razreda. Predavači su bili edukovani volonteri – srednjoškolci koji su prošli obuku i seminar u Domu solidarnosti u Sutomoru. Time su stekli zvanje instruktora u pružanju prve pomoći. Teme predavanja su bile pokazne vježbe u pružanju prve pomoći sa trijažom povreda, KPR ili vještačko disanje i kviz znanja, kazala nam je sekretarka Crvenog krsta Herceg Novi, Mira Krsmanović.

– Takođe, od 14. do 21. septembra obilježava se Nedjelja borbe protiv tuberkuloze. U ovoj organizaciji održali smo predavanje 17. septembra, koje je pratilo 30-ak učenika – kazala je Krsmanović.

Picerija i restoran

Tuberkuloza je bolest pluća, koja se prenosi kašljem, koji predstavlja jedan od simptoma. Pored kašlja, osoba oboljela od tuberkuloze osjeća i bolove u grudima, malaksalost, pretjeran i dugotrajan zamor, povišenu temperaturu i slično.

Od tuberkuloze u svijetu danas boluje preko 2 milijarde ljudi, godišnje se zarazi 10 do 15 osoba. Najčešće oboljevaju stanovnici siromašnijih zemalja, a najizloženija je mlađa populacija ljudi. U posljednjih 10 godina, kako je kazala Krsmanović, stopa oboljelih je u padu. Kada je riječ o oboljelima u našem regionu, samo Slovenija ima manju stopu od Crne Gore.

– Edukaciju obavljaju ljekari, koji svojim stručnim izlaganjem iznose i prenose znanje na mlađu populaciju, odnosno tu ciljnu grupu, kako bi preopznali tu opaku bolesti i od nje se zaštitili – navodi ona.

Opštinska organizacija Crvenog krsta Herceg Novi u proteklom periodu materijalno je pomogla desetak najsiromašnijih, socijalno i materijalno ugroženih porodica  iz Baošića, kao i neke porodice u zaleđu Herceg Novog, koje imaju troje i više djece.

Crveni krst Herceg Novi u narednom periodu organizovaće nova predavanja o pružanju prve pomoći, kao i akciju dobrovoljnog davanja krvi u koju bi trebalo da se uključe srednjoškolci.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code