U Đenovićima počast poginulim mornarima u pobuni 1918: Ne zaboravljamo žrtve

U Đenovićima počast poginulim mornarima u pobuni 1918: Ne zaboravljamo žrtve

921
2
Podijeli

ceremonija djenovici 1Na tradicionalnoj ceremoniji odavanja počasti poginulim u pobuni mornara u Boki 1918. godine, u Đenovićima, nakon predaje raporta i defilea odreda Bokeljske mornarice i Mjesne muzike Đenovići, predsjednica opštine Herceg Novi, Nataša Aćimović položila je vijenac na spomen ploču stradalim mornarima, na zgradi Mjesne zajednice.
Drugi vijenac u more je položila ambasadorka Poljske u Crnoj Gori, Irena Tatažinska, a ispred hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, na kuću Vrankovića, Dejan Verigo.
Ambasadorka Poljske, Irena Tatažinska kazala je da je 1.februar Dan sjećanja na žrtve pobune 7000 mornara na moru, predstavnika mnogih zarobljenih naroda u Boki Kotorskoj, kod Herceg Novog i Tivta.
– Danas su ti narodi povratili svoju nezavisnost i oblikovali svoju budućnost u skladu sa svojom voljom. Ne zaboravljamo žrtve i odajemo počast svima koji su izgubili život tokom tih dešavanja, predstavnicima svih narodnosti – naglasila je ambasadorka Poljske.
Ceremoniji su prisustvovali i ataše Češke u Crnoj Gori, Karel Rotkel i počasni konzul Mađarske, Ćaba Mađar.
Prisutne je pozdravio i predsjednik hercegnovske Podružnice Bokeljske mornarice, dr Miroslav Marić.
Obilježavanje Dana sjećanja na pobunu mornara podržali su Opština Herceg Novi, Mjesna zajednica Đenovići, Mjesna muzika Đenovići, Bokeljska mornarica – Podružnice Herceg Novi i Tivat i gosti.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code