U DODESTU VEČE POSVEĆENO STEVANU KOPRIVICI

U DODESTU VEČE POSVEĆENO STEVANU KOPRIVICI

108
0
Podijeli

U okviru ciklusa „Savremena crnogroska književnost” u subotu, 10. oktobra, u sali “Dodest” u 19 h biće priređeno veče posvećeno stvaralaštvu dramskog pisca Stevana Koprivice.

Razgovor sa piscem vodiće novinar i publicista Vanja Kovačević.
Nijesu česte večeri posvećene dramskim piscima, pa je i Koprivici ovo drugi put nakon promocije “Bokeške trilogije” prije 20-tak godina u Heceg Novom, da će na ovakav način biti predstvljeno njegovo bogato i raznoliko stvaralaštvo. Na naše pitanje otkud tolika “hiperprodukcija”,odnosno gubi li se u svemu i kvalitet, Koprivica nam kaže:
– Citiraću Dejana Mijača koji je kazao da od 130 predstava koje je napravio pamti samo četiri, a dobre su dvije. Tačno je, neki put radim i naručene komade, ali iza mene je i veoma respektabalin broj serija i pozorišnih predstava, od dječijih do onih za odrasle. Naravno, ne bježim ni od komercijale – priča Koprivica.
Ovaj Novljanin je autor preko trideset dramskih djela izvođenih u pozorištima Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Autor je više televizijskih serija, a scenarista i koscenarista je nekoliko dugometražnih igranih filmova. Bio je urednik dramskog programa Televizije Titograd, zatim dugogodišnji upravnik Malog pozorišta Duško Radović u Beogradu, dramaturg pozorišta „Boško Buha”. Jedan je od osnivača i višegodišnji umjetnički direktor Festivala pozorišta za djecu u Kotoru. Predsjednik je Savjeta Montenegro film festivala Herceg Novi. Objavio je knjigu Bokeška trilogija sa dramama tzv. „mediteranskog kruga”.
Zastupljen je u više antologija savremene drame. Objavljivao je tekstove, eseje i komentare iz oblasti kulture i medija u Dnevnom listu Vijesti i časopisu RTF, Beograd.
Dobitnik je dvije Sterijine nagrade za dramatizaciju „Bašte sljezove boje” Branka Ćopića i za originalni dramski tekst „Bokeški d-mol”, Centra za kulturu Tivat, nagrade Festivala pozorišta za djecu u Kotoru za tekst predstave „Novela od ljubavi”, Gradskog teatra iz Podgorice, nagrade Festivala mediteranskog teatra u Tivtu Purgatorije za tekst „Bokeški d-mol”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code