U DOMU »MLADOST« ZBRINUTA I DJECA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

U DOMU »MLADOST« ZBRINUTA I DJECA SA SMETNJAMA U RAZVOJU

0
Podijeli

numanovic_bijelaČlanovi Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore uvjerili su se danas, s resornim ministrom dr. Suadom Numanovićem, da su u Dječjem domu “Mladost” u Bijeloj obezbijeđene posebne prostorije za boravak i učenje štićenika sa smetnjama u razvoju. Time su otklonjene primjedbe zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore. Delegacija Odbora, nakon prve posjete ovoj ustanovi saglasila se sa ministrom da su obezbijeđeni dobri uslovi za svih 146–oro štićenika.

 

Inače, posjeta ove skupštinske delegacije u skladu je sa planom rada Odbora za ljudska prava islobode, ali i sa preporukama ombudsmana, koji je u svom izvještaju imao upravo primjedbe na  smještaj djece sa posebnim potrebama, kojima nijesu bile obezbijeđene sve pretpostavke za kvalitetnu brigu. U međuvremenu situacija se znatno popravila, pa su se, prema riječima predsjednika Odbora Đorđa Pinjatića, članovi ovog tijela uvjerili u kvalitet ove institucije. Djeca iz Doma sve bolje uče, ove godine je veoma malo slabih ocjena. Primjećuje se i da pri upisu u Srednju školu sve više djece bira smjerove koji obezbjeđuju upis na fakultet, kazao je ministar dr. Suad Numanović. On je najavio podršku svim takvim studentima i tokom studija, ali i po završetku pri nalaženju posla.

Picerija i restoran

Ipak, koliko se god poboljšavali uslovi u Domu “konačni cilj je njegovo ukidanje, jer i svjetski trend je razvoj lokalnih servisa”, podsjetio je ministar rada i socialnog staranja, dr. Numanović.

On je objasnio da je intencija strategije o hraniteljstvu i budućeg zakona o socijalnoj zaštiti  da se svoj djeci obezbijedi smještaj u porodici – usvojiteljskoj, hraniteljskoj ili rođačkoj.

– To je budućnost, a sada je u Domu veoma mali broj djece za usvajanje, jer je jedan od uslova da su sa tim saglasni prirodni roditelji – podsjetio je Numanović.dom_bijela_djeca

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code