U DVORANI PARK “ROKO I NJEGOVA BRAĆA”

U DVORANI PARK “ROKO I NJEGOVA BRAĆA”

122
0
Podijeli

JUK Herceg Fest i škola filma “Uvod u film” nastavljaju večeras “putovanje” kroz svijet starih filmova projekcijom italijansko francuskog klasika, “Roko i njegova braća” (“Rocco e I suoi fratelli” ), za koji režiju i scenario potpisuje Luchino Visconti.

Kriminalistička drama iz 1960. godine je priča o ruralnoj porodici imigranata koja se doseljava sa siromašnog juga Italije na industrijski razvijeni sjever zemlje i pokušava da se prilagodi tamošnjem životu, boreći se za bolji život.

Picerija i restoran

Četvorica braće sa Sicilije, Simone, Rocco, Ciro i Luca, dolaze zajedno s majkom Rosariom u predgrađe Milana te se pokušavaju prilagoditi novom životu, u čemu je njihov najstariji brat Vincenzo već djelimično uspio. Simone postaje uspješan bokser i započinje ljubavnu vezu s prostitutkom Nadiom, ali zbog neodgovornosti ubrzo počinje rasipati snagu i novac te ga ona ostavi. Mlađi brat Rocco takođe pokazuje boksersku nadarenost i započinje vezu s Nadiom. Ipak, zbog osjećaja odgovornosti prema bratu, prekida vezu. Dok Rocco trijumfiuje kao bokser, Simone, potpuno propao, ubije Nadiu.

Viscontijev povratak po analizi savremene socijalne zbilje oslikava niz književnih uticaja: naslovom se film oslanja na roman Josip i njegova braća Th. Manna, ali i italijanskog pjesnika Rocca Scotellaroa, likovi i motivi oslanjaju se na priče G. Testorija, a odnos Rocca, Simonea i Nadije na odnos Miškina, Rogozina i Nastasje u romanu Idiot F. M. Dostojevskoga, dok dramskom strukturom film korespondira s dramom Pogled s mosta A. Millera.
Film je podijeljen u 5 “poglavlja” koja ne prate toliko razvoj radnje koliko korespondiraju različitim načinima prilagođavanja svakog brata novom društvenom okruženju, zapisali su kritičari. Temeljni indikatori protoka vremena su preokreti u međuljudskim odnosima i promjene u društvenom statusu, dok su varijacije prilagođavanja iskazane i vizuelno – varijacijama osvjetljenja, od simbola izgubljenosti, preko oštrih tamnih tonova do izrazito osvijetljenih prizora kao simbola nade.
Visconti se oslanja i na melodramske efekte koji vrhunac dosežu u sceni Roccovog trijumfa u ringu povezanoj paralelnom montažom sa scenom Nadijina ubistva (umire grleći Simonea), što je tumačeno i kao ironična varijacija melodramskog “spasa u zadnji trenutak”, i kao Viscontijevo upozoravanje na saodgovornost Rocca, inače svojevrsne figure mučenika, u Nadijinoj smrti.

Uloge tumače: Alain Delon (Rocco), Renato Salvatore (Simone), Annie Girardot (Nadia), Katina Paxinou (Rosaria), Roger Hanin (Morini), Paolo Stoppa (Cecchi), Spiros Focas (Vincenzo), Claudia Cardinale (Ginetta), Max Cartier (Ciro), Rocco Videolazzi (Luca), Suzy Delair (Luisa), Alessandra Panaro (Franca).

Početak projekcije u Dvorani Park je u 18 h. Cijena ulaznice je 1 e.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code