U Galeriji Josip Bepo Benković 30 radova Tamare Žderić

U Galeriji Josip Bepo Benković 30 radova Tamare Žderić

1
Podijeli

Hercegnovskoj publici predstavila se sinoć sa 30 radova rađenih kombinovanom tehnikom sa motivima iz svakodnevnog života, beogradska slikarka Tamara Žderić. Radovi, provučeni kroz njenu likovnu prizmu postaju usponi, borba, pobjede i porazi, metafore koje se kriju iza motiva. Na Tamarino stvaralaštvo osvrnula se kustoškinja galerije Josip Bepo Benković, Jasmina Žitnik otvarajući izložbu.

– Gledati na stvari i svijet sa visine, možda leta kolibrija ili lastavice, može biti otkrovenje, ali i put kojim se ređe ide. Gledati i vidjeti poput duha koji posmatra jednog čovjeka koji, spusti li se niže, postaje dio čovječanstva, mravinjaka i urbane zone znači dozu zdrave logike humora, osmišljavanje razumom a ne srcem koje život pretvara u tragediju. Ta vedrina podstrek je i za stilizaciju, provlačenje svijeta kroz filter mašte. Otuda u radovima Tamare Žderić nešto od Art Nuvoa, jednog minuciozno ispričanog svijeta – kazala je Žitnik.

Picerija i restoran

Ona u radovima Tamare Žderić primjećuje da nema ni crnog ni bijelog, kao što kontrasta nema ni u životu, već paleta sivih nijansi koja upućuje na drevne simbole Jina i Janga, da u svemu lošem ima nešto dobro, u svemu dobrom nešto loše i da sve prolazi.

Tamara Žderić rođena je 1990. godine u Beogradu. Osnovne studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Master studije slikarstva završila je na istom fakultetu 2015. godine i trenutno je na doktorskim studijama .Članica je Udruženja likovnih umjetnika Srbije od 2018. godine. Imala niz kolektivnih i samostalnih izložbi. Dobitnica je više nagrada iz oblasti likovne umjetnosti.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code