U genima nacionalni ponos, dostojanstvo i patriotizam

U genima nacionalni ponos, dostojanstvo i patriotizam

7
Podijeli

Dan borca 4. jul i ove godine je tradicionalno obilježen u Herceg Novom centralnom proslavom u Sutorini kod spomenika poginulim borcima NOR-a i oslobodilačkih ratova. Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić i Mihailo Kilibarda ispred Opštinskog odbora Udruženja boraca NOR-a položili su danas vijenac kako bi odali poštu palim borcima za svoju domovinu.

Tradicionalnom oblježavanju Dana borca u Sutorini prisustvovao je i potpredsjednik Opštine Herceg Novi Miloš Konjević i konzul Republike Srbije u Crnoj Gori Zoran Dojčinović, a vijence su položile i delegacije Socijalističke narodne partije i Demokratske partije socijalista, kao i delegacija Saveza boraca opština Budve, Kotora i Tivta.

Picerija i restoran

-Ovaj spomen park treba da bude svijetli primjer budućim generacijama kako se voli domovina i ljubi sloboda. Zato imamo obavezu da čuvamo uspomenu na pale borce i rodoljube. Njihova žrtva je dokaz da u genima imamo nacionalnog ponosa, dostojanstva i patriotizma, a ovo mjesto je najbolje da se te vrline gaje i razvijaju kod budućih naraštaja, kazao je Rade Božović ispred Opštinskog odbora Saveza boraca Herceg Novi.

Za kulturno umjetnički program zaduženi su bili članovi KUD-a Igalo.

Centralnoj proslavi u Sutorini prethodilo je i obilježavanje Dana borca u Bijeloj, kojoj je prisustvovala potpredsjednica Opštine Herceg Novi Danijela Đurović.

Članovi te Mjesne organizacije boraca položili su vijence i cvijeće na grob Ratka Malovića kod crkve Polaganja rize presvete Bogorodice. Malović je bio borac 4. Crnogorske brigade, poginuo je u Beranama 1944. godine, a njegovi posmrtni ostaci su nakon oslobođenja premješteni u grobnicu kod crkve u Bijeloj.

-Naš dug prema svim žrtvama fašističkog terora je da našim sinovima ostavimo u amanet da se na ovaj dan prisjete svojih hrabrih predaka. Naša je potreba da poštujući njih, sačuvamo nas, jer njihova krv teče našim venama, poručio je Božo Šerović ispred Mjesne organizacije boraca Bijela.

7 Komentari

 1. Za “anonymousa”
  Ako ne znas ko je bila JVuO (citaj srpska) procitaj malo o cetnicima i njihovom “oslobadjanju” naroda. Noc, kama i covjek “oslobodjen”. Zato cetnici, za razliku od ustasa, nijesu imali logore jer su sva “oslobodjenja” (od zivota) cinjeli nocu. Ako ti edukacija dozvoljava, procitaj roman D. Cosica “Dasleko je sunce” pa ces vidjeti ko je koga oslobadjao. Napominjem da je roman pisao covjek koji je bio borac rasinskog partizanskog odreda koji se borio protiv “oslobodioca” a mnogo kasnije kao predsjednik nekakve Jugoslavije (ili mozebi SiCG) radio na rehabilitaciji cuvenog “oslobodioca i patriote ” Draze Mihajlovica. Ako su cetnici bili borci za slobodu Jugoslavije zasto ih nije bilo u Hrvatskoj, Sloveniji, dijelovima BiH, Kosovu i Makedoniji vec samo tamo gdje su bili srpski ostaci Kraljevine S(rbi) H(tjedose) S(ve).

  4
  1
 2. Cetnici i partizani su se borili protiv okupatora. Samo sto su zapadnjaci jedne pustili niz vodu,a druge koji su i manje brinuli o narodu podrzali nakon dvije godine podrzavanja jedine oraganizovane Vojske u Otadzbini-cetnickog pokreta. Trebalo je Srbe unistiti pa su podrzani komunisti. Na kraju se ispostavilo da su goru stetu nanijeli narodu nego Turci za 400 godina.

  7
  5
  • DRUG STARI.ZA TVOJU INFORMACIJU RADNICKI BATALJON JE IZGINUO NA KADINJACU ZBOG IZDAJE CETNIKA I POPA KOJI SU DOVELI NJEMCE SA LEDJA PARTIZANIMA .P.S. OVO MI JE PRICALA MOJA BAKA KOJA JE BILA TADA ZIVI SVJEDOK I RODJENA NA TIM PROSTORIMA.I PO NACIONALOSTI JE SRPKINJA I NEKA JOJ JE LAKA ZEMLJA NJOJ[NIJE VISEMEDJU ZIVIMA] I PALIM BORCIMA KOJI SU STRADALI OD OKUPATORA I DOMACIH IZDAJNIKA ,,KVISLINGA,, USTASE CETNICI NEDICEVCI LJOTICEVCI,BALISTI I OSTALA BAGRA SU POKUSALI SACUVATI SVOJA BOGASTVA PREKO ,,S*****,, OKUPATORIMA I UBIJAJUCI SVOJ NAROD.

   14
   3

Ostavite komentar

*

code