U Herceg Novom bolja predsezona: Gostiju 20% više

U Herceg Novom bolja predsezona: Gostiju 20% više

1896
11
Podijeli

skver panoramicaU hotelima je 1370 posjetilaca, što je bolje za 31% odsto u poređenju s prošlom godinom. Nešto ranije otvoren je ove godine Hunguest hotel Sun resort. U kontinuitetu od sredine aprila u to luksuzno zdanje stižu grupe stranaca iz Holandije, Finske, Rusije, Francuske. Zanimljivo je da su česti gosti iz Koreje. Doduše ostaju dan-dva, jer su u tranzitu. Od 1. maja posjeta će biti sve bolja, kažu nam u Sun resortu. Očeukuju se i grupe Amerikanaca, seminari i kongresi.
U Bijeloj su, ipak, krenuli prvi sa ovogodišnjom sezonom. U hotelu Delfin smjenjuju se svake subote već mjesec Francuzi. Prije njih, još u martu, sezonu su otvorili Norvežani. Za Francuze, koji se stižu svake subote, u grupama po 200, u Delfinu imaju izuzetno bogat izletnički program. Vlasnici hotela, iz komapnije Carine, žele da gosti što bolje upoznaju Crnu Goru. Otvoren je i depadans ovog hotela, gdje je od juče smješteno oko 50 turista iz Francuske. Ovdje računaju na odličnu posjetu sve do novembra, a od juna i na novi hotel Park, kojeg su već rezervisali gosti iz Njemačke.

Boravišna taksa 90 centi

Picerija i restoran

TO 1Inače, nešto je bolja posjeta je i u domaćoj radinosti u Herceg Novom. U ovoj vrsti smještaja prijavljeno je preko 1400 turista, ili 12% više. Gosti u Herceg Novom od 28. aprila plaćaju, po novoj skupštinskoj odluci, boravišnu taksu od 90 centi, što je za 20 odsto više. Taj iznos odnosi se na cijelu godinu.

Tokom praznika za prijavu boravka dežuran je inormativni biro TO Herceg Novi, u Meljinama. On će biti otvoren sjutra i u utorak, od 9 h do 16 h. Ove godine naplatu boravišne takse i elektronsku prijavu boravka gostiju, stanodavci će moći opet da obavljaju u turističkim agencijama. U martu je došlo do izmjena Zakona o strancima, koje su inicirale agencije. One su lani ostale bez dijela turističkog kolača zbog nepovoljnih zakonskih rješenja. Prijava boravka i naplata boravišne takse bila je dozvoljena samo na posebnim punktovima lokalnih Turističkih organizacija.

inform biroZajedničko djelovanje Turističke organizacije i NVO Hercegnovsko turističko udruženje, koje okuplja turističke agencije, trebalo bi da eliminiše sve propuste od prošle godine. Mreža punktova za prijem gostiju biće znatno veća.
Direktorka TO, Bojana Blagojević to smatra pozitivnim i kaže da će najvjerovatnije i ove sezone raditi većina od 11 info biroa. Po predlogu Hercegnovskog turističkog udruženja, na nekim lokacijama agencije mogu preuzeti posao prijave, što smanjuje troškove Turističkoj organizaciji.
Blagojević podržava ideju ovog Udruženja da angažuju đake Srednje škole na 6 punktova od Debelog brijega do Kamenara za pružanje prvih informacija o ponudi grada, smještaju i mjestima za prijavu i naplatu boravišne takse.
images_slike_licnosti_bojana_blagojevic2-Treba dati šansu mladima za zaposlenje. TO Herceg Novi je lani zapsolila u biroima na prijavi boravka 40 sezonaca – ističe Blagojević.
Svi žele da se ne ponove prošlogodišnje gužve pred biroima, nesnalaženje stanodavaca, gostiju, novozapsolenih u biroima. Na stanodavcima i gostima biće odluka da izaberu mjesto gdje će obaviti prijavu i platiti boravišnu taksu.
U Turističkoj organizaciji ističu da su najave za ovu sezonu bolje i nakon nastupa na više sajmova turizma. Očekuju i bolju ponudu, evidenciju gostiju i napalatu boravišne takse.

11 Komentari

 1. Kako se pitate šta Novi može da ponudi?Mnogo toga kao i ranije samo da ima ko da ovaj grad povede gde Fiat, Kotor,Budu, Dubrovnik i td.Nude gostima,, Hotele,trotore (da polome noge)šetalište, iskrpljenu magistralu mestimično(pogledajte na Dubrave ostavili su pola metra da slomijete auto i nastavili u zelenilu ha ha)završena kanalizacija ,vožnju auta šetalištem što u civilizacije pa skoro ni hitna pomoć ne smije.Ako izvedete gosta iz kuće sao je zaštite, šetalištem nema gde i to malo što ima zgazite će ga auto, kroz Igalo sramota kako izgleda oko bivšeg Tamarisa ,obala,lokali i mnogo toga. Koji,, gosti “samo koji su došli da spremaju svoje stanove i kuće
  0  0
 2. Nekima smetaju ove impresivne cifre i konstantno povećanje broja turista. Radi se o jedinim tačnim, validnim i zvaničnim podacima. Sve ostalo su frustracije i malicioznost manjinskih struktura koje su poražene na svim nivoima, od opštine do države.
  0  0
 3. koja je ovo sprdnja, ne znam kako vas nije sramota iznosit ove procente. Jel ovo krijete po šumi goste, pa mi ne vidimo ovo silno povećanje. Il se radi o nekoj posebnoj vrsti turista što ne izlaze iz soba.
  0  0
 4. 1. Maja a u TO nemaju plan koji ce info biro raditi, al je presa sezona je daleko. Evo jedan predlog za dogodine. Posto smo izgubili regatu koja je bila atrakcija za 1. Maj da organizujemo paljenje guma za 1 maj na mulo. Taj posao da se povjeri Miselu jer kako smo vidjeli od nove gidine, preko uskrsa i prvog maja, niko iz TO ili Opstine ne pada na oamet da ista uradi ili se dje pojavi za praznike.
  0  0
 5. Nahraniti ego, to je izgleda najvažnije ovima što bi zaposlili mlade a “stari” neka crknu. Da ne živim ovdje pa i da povjerujem u statistiku. Sjeća li se iko sretnih dana i kako je nekada bilo u gradu za ovakve praznike?
  0  0

Ostavite komentar

*

code