U Herceg Novom čak 21,74 % više nezaposlenih nego lani

U Herceg Novom čak 21,74 % više nezaposlenih nego lani

4270
23
Podijeli

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, Biroa rada Herceg Novi, nalazi se 1921 nezaposleno lice, što je u odnosu na isti period prošle godine čak 21, 74% više, kazali su Radiju Jadran u Zavodu.

Glavni razlog velike stope nezaposlenosti je priliv radnika iz Jadranskog brodogradilišta Bijela, koje je u stečaju, ali i zbog zatvaranja velikog broja manjih privantih firmi. Na porast onih koji traže posao uticale su i prijave radi ostvarivanja prava po osnovu nezaposlenosti i prijave visokoškolaca radi uključivanja u program stručnog osposobljavanja, pojašnjavaju iz hercegnovskog Biroa rada.

Picerija i restoran

Najviše nezaposlenog kadra na evidecniji u Herceg Novom je iz oblasti turizma i hotelijerstva, ali i trgovine i ekonomije. Ukupan broj nekvalifikovanih radnika i zanatlija 791. Takođe, na evidenciji Zavoda trenutno se nalaze 493 visokoškolca, uglavnom zanimanja iz oblasti pomorskog menadžmenta, hotelijerstva, ekonomije, prava i fizioterapije, s tim što je u Novom 155 visokoškolaca u programu stručnog osposobljavanja.

Deficitarna zanimanja u hercegnovskoj opštini su, kao i prethodnih godina, ugostiteljska. Zavod za zapošljavanje obavlja obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije za sve vrste deficitarnih zanimanja. Program obuke planira se u odnosu na interesovanja nezaposlenih lica.

Kao i svake godine, Zavod će i ove posredovati pri sezonskom zapošljavanju radnika.

Inače, u hercegnovskom Birou kontinuirao obavljaju pripreme nezaposlenih za uključivanje u program aktivne politike zapošljavanja kroz aktivnosti individualnog i grupnog informisanja, motivisanja i savjetovanja.

Međutim, uprkos nastojanjima da se u obuku za deficitarna zanimanja uključi što veći broj lica, nezaposleni ne pokazuju dovoljnu zainteresovanost, navode u Zavodu.

Program obrazovanja i osposobljavanja odraslih, odnosno obuka za strane jezike i obuka za rad na računaru, za zanimanja kao što su računovodstveni tehničar, kozmetičar ili zaštitar, osposobljavanje za samostalni rad i za rad kod poslodavca, obuka za razne vrste građevinskih i ugostiteljskih zanimanja samo su neki od programa  koji se sprovode.

Tu su i takozani informaciono-motivacioni seminari, koji su osmišljeni da nezaposlenom licu pomognu da što prije nađe posao. Njima se pruža stručna pomoć i usmjerenje ka profesionalnom razvoju.

23 Komentari

 1. Naravno da bih znao. Uzeo na racun njega i ostale imovine kredit i napravio jos 3 hotela. Prodao opet 1 pa tako u krug. Samo nemam nekog ko bi mi to omogucio. A i da imam nijesam takav i ne razmisljam kao nasi gospodari sudbine. Eto vam ih tamo j nijeste za bolje!

  6
  1
 2. Dzigi ,bi li ti znao što bi sa hotelom kad bi ti ga neko džabe dao i kolike bi plate kod tebe tada bile? Ne mlati,majke ti,misli malo.

  1
  4
 3. Svi gvantjeru u ruke pa onda kod ovih sto su gratis dobili hotele. Uslovi odlicni, plata 300e, radno vrijeme niko ne zna,slobodan dan je pusta zelja, nema prekovremenih sati. To su uspjesi ovih iz dps a. Pa neka dodju oni da rade i zive pod tim uslovima. A dje cemo kad zavrsi sezona? Kako zivjeti? Sreca pa smo lideri u regionu!

  6
  1
 4. Koja se partija bori protiv laži i prevare,koja radi za građane i državu ,koja podržava školu u kojoj se stiče znanje,koja cijeni stare potvrđene vrijednosti,koja vodi računa o narodu i pojedincu?

 5. ZZZ treba ukinuti ili mu promijeniti ime,jer odlazak tamo je stresan kao u Dom Zdravlja ili MUP. Moglo bi se malo povesti računa o psihičkome zdravlju građana kako bi se lakše zaposlili sami,kad ostanu bez posla ili završe školu.Uvrijedljivo je nekome ko je naučio da radi da ga neko maltretira,mada znam neke koji tamo ni dana nijesu proveli na evidenciji ,nego su se zaposlili bez čekanja,jer nije imao ko da ih hrani ,a odgovorni su prema porodici.

 6. DPS zaboravite glasove moje familije .stvarno je vise dosta lazi i vas a da negovorim o ovim drugim.svi ste isti ,skupili se gori od goreg.

  10
  1
 7. Sačuvan je suverenitet države, jedina smo ex yu država u kojoj se nije ratovalo, neumitno se približavamo Nato paktu i EU… To su vrijednosti koje treba potencirati, a ne one koji neće da rade, njih je vazda bilo, pogotovo na ovim prostorima.

  7
  35
 8. Nemate nam sto pojasnjavat
  Blago nama s vama ! Svi isti i prosli i sadasnji. Dovedite ih jos sa sjevera i dajte im stan i hranu ili ti hotelski smjestaj a mi cemo da prosimo po setalistu jos malo!

  23
  4

Ostavite komentar

*

code