U HERCEG NOVOM MANJE UNESREĆENIH U SAOBRAĆAJU NO LANI

U HERCEG NOVOM MANJE UNESREĆENIH U SAOBRAĆAJU NO LANI

113
0
Podijeli

Svjedoci smo ove sedmice brojnih saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile na putevima u Crnoj Gori, bez obzira na brojne apele saobraćajne policije kao i zaposlenih u AMSCG, čija upozorenja o pažljivoj vožnji stalno slušamo. Crna hronika sa naših drumova nikako da dovoljno osvjesti vozače.

Komandir Ekspoziture Područne jedinice policije Herceg Novi, Slavko Popadić, za naš radio kaže  da je zadovoljan bezbjednošću saobraćaja na području opštine Herceg Novi.

Picerija i restoran

– Ove godine nemamo poginulih lica, dok su prošle godine poginula četiri lica u saobraćaju. Takođe smo imali smanjenje broja povrijeđenih, tako da smo ove godine imali 18 teže i 57 lakše povrijeđenih osoba. To je, ipak, povoljno stanje – ističe Popadić.

No, uvijek ima nesavjesnih građana, odnosno vozača koji ne poštuju zakon, pogotovo kada je riječ o sigurnosti djece u saobraćaju.

– Svjedoci smo da ima vozača koji djecu voze na prednjem sjedištu, čak i pojedinaca koji se usude da stave dijete kod sebe kao vozača. Mi pokušavamo da ovakve vozače sankcionišemo. Po sadašnjem Zakonu predviđena je novčana kazna od 15 eura u slučaju da se djeca mlađa od 12 godina voze na prednjem sjedištu. Biće nekih izmjena u novom Zakonu, tako da će djeca do pet godina morati sjediti u dječijem, takozvanom bebi sjedištu i biti vezana. Djeca do tri godine će se u bebi sjedištu moći voziti i na prvom sjedištu, tako da sjedište bude okrenuto u pravcu sjedišta, ali samo u vozilima u kojima je isključen, ili ne postoje air beg-ovi na mjestu suvozača – objašnjava Popadić.

Mokri kolovozi, velika brzina i nepoštovanje saobraćajnih znakova dovela su, na žalost do toga da je pet osoba izgubilo život na putevima u Crnoj Gori u proteklih pet dana.

– Moramo znati da je do prije par dana u Crnoj Gori ove godine ukupno poginulo 39 lica. U istom periodu prošle godine smo imali 77 što je znači ogromno smanjenje. Na žalost, nemoguće je suzbiti kompletnu smrtnost, jer ne postoji zemlja u svijetu u kojoj nije prisutna, ali svakako moramo priznati da jedan ljudski život koji je spašen je veliki, a ne ovoliki broj koliko je smanjen broj poginulih u odnosu na prošlu godinu. Nadam se da će ove godine biti još manje poginulih u odnosu na prošlu godinu, a da će porasti svijest vozača- zaključuje Popadić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code