U HERCEG NOVOM NAJVIŠE SREDNJOŠKOLACA NA BIROU – NOVI PROGRAMI ŠANSA ZA...

U HERCEG NOVOM NAJVIŠE SREDNJOŠKOLACA NA BIROU – NOVI PROGRAMI ŠANSA ZA POSAO

289
0
Podijeli

Stimulisanje zapošljavanja lica sa stečenim srednjim obrazovanjem, Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca i Izbor izvođača programa osposobljavanja za rad kod poslodavaca, tri su aktuelna programa u hercegnovskom Birou rada.

– Kretanje na tržištu rada u posljednjih nekoliko godina ukazalo je na visoko učešće, oko 50 odsto, lica sa stečenim srednjim obrazovanjem, trećeg i četvrtog nivoa u ukupnoj nezaposlenosti. Ovakvo stanje je nametnulo potrebu iznalaženja rješenja, odnosno programa kojima bi se stvorila veća mogućnost za sticanje praktičnih znanja i vještina mladih srednjoškolaca – ističe savjetnik za zapošljavanje u Birou rada Herceg Novi, Goran Jančić. ZZZCG je još u martu ove godine objavio konkurs za izbor izvođača programa Stimulisanja lica sa stečenim srednjim obrazovanjem, što po prvi put usmjerava pažnju na ovu kategeriju.
Program je ograničen na trajanje od šest mjeseci i privodi se kraju. Zavod je snosio troškove zarade učesnika programa. Iz Boke se javilo 149 poslodavaca, koji su tražili 165 srednjoškolaca za razna zanimanja. Najviše potreba je bilo iskazano u sektorima turizma i ugostiteljstva.
– Budući da su sredstva bila limitirana, mi smo nakon selekcije odabrali 23 poslodavca i svako od njih je imao pravo da angažuje po jedno nezaposleno lice. Od ovog broja, najveći broj je u Herceg Novom, 14 poslodavaca, u Kotoru tri i šestoro u Tivtu, kazao je Jančić, očekujući da će pilot prjekta biti nastavljen i naredne godine, tim prije što je poslodavac nakon šest mjeseci obuke koju je finnasirao Zavod, obavezan da lice i zaposli.
Program stručnog osposobljavanja visokoškolaca, sprovodi već četvrti put, a pravo učešća imaju imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, koje nemaju radno iskustvo, i koja se nalaze na evidenciji Biroa rada.

Picerija i restoran

– Ovogodišnji ciklus se završava 15. oktobra. U projekat je bilo uključeno 318 visokoškolaca sa teritorije Boke. Oni će nakon ovog radnog iskustva, imati mogućnost da polažu stručni ispit. Poslodavci prijavljuju potrebe do 21. oktobra, elektronski na ZZZCG. Osnovni cilj ovog programa je da kroz stručno osposobljavanje, visokoškolci kod poslodavca steknu potrebne vještine i praktična znanja, koja će im poboljšati pozicije na tržištu rada i olakšati zapošljavanje – objašanjava direktor Biroa rada Herceg Novi Stevo Lazarević.
U toku je i program za osposobljavanje za rad kod poslodavaca za nezaposlena lica, kojeg realizuju poslodavci u trajanju od jednog mjeseca, a kada on završi imaju obavezu da prime nezaposleno lice, najkraće tri mjeseca.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code