U Herceg Novom najviše zahtjeva za legalizaciju objekata, čak 1222

U Herceg Novom najviše zahtjeva za legalizaciju objekata, čak 1222

1809
9
Podijeli

Lokalnim samoupravama u Crnoj Gori predato je 5856 zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata, što je  u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, posljednji su podati Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Najviše zahtjeva podnijeto je u Herceg Novom, u kome se za legalizaciju prijavilo 1222 građana. Slijede Podgorica sa 1150 zahtjeva, Bar sa 733 zahtjeva, Budva sa 582 i Kotor sa 444 zahtjeva. U Ulcinju je podnijeto 362 zahtjeva, u Tivtu 302, u Pljevljima 188, u Rožajama 169, dok je u Nikšiću podnijet 161 zahtjev. Takođe, u Danilovgradu građani su podnijeli 112 zahtjeva, na Žabljaku 108, u Kolašinu 93, u Bijelom Polju 64, u Beranama 56, na Cetinju 54, a u Mojkovcu i Gusinju po 20.

Picerija i restoran

Ministarstvo održivog razvoja i turizma apeluje na građane da započnu proces legalizacije i podnesu prijavu u predviđenom roku, najkasnije do 15. jula ove godine.

Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, vlasnici bespravnih objekata koji su evidentirani na orto-foto snimku, a za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje prostora. Ovu naknadu dužni su da plaćaju i vlasnici bespravnih objekata za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizaciju, sve do uklanjanja objekta. Nadležni organ lokalne uprave dužan je da u roku od 60 dana od isteka roka za prijavu za legalizaciju podatke dobijene preklapanje podataka iz orto-foto snimka i primljenih zahtjeva za legalizaciju sistematizuje i utvrdi listu bespravnih objekata za koje nije podnijijet zahtjev za legalizaciju, odnosno onih koji nisu za nju ispunili uslove.

Iz Ministarstva podsjećaju da godišnja naknada za korišćenje prostora po m² bespravnog objekta može iznositi od 0,5% do 2% prosječne cijene građenja m² novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori. Ova prosječna cijena, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, za 2017. godinu iznosi 681 euro po m². To znači da godišnja naknada za korišćenje prostora može iznositi od 3,41 do 13,62 eura po m², u zavisnosti od visine, načina i kriterijuma plaćanja godišnje naknae koju utvrđuje nadležni organ lokalne samouprave.

Godišnja naknada za korišćenje prostora za stambeni objekat od 100 m² može iznositi od 340,50 do 1362 eura, za stambeni objekat od 150 m² može iznostiti od 510,75 do 2043 eura, dok godišnja naknada za stambeni objekat od 200 m², može iznositi od 681 do 2724 eura.

9 Komentari

 1. Ja sam kao izbjeglica kupio stan 50 kvadrata i od strane opštine uvjeravan prilikom kupnje da je sve u redu što nema građevinske dozvole i da je objekat pod amnestijom jer je građen po prijašnjim zakonima.Sad isti ti koji su radili u katastru su privatno i rade zajedno sa ostalom katastarskom mafijom na legalizaciji za koju nemam para.Da li u ovoj zemlji mogu samo lopovi spavati mirno a običan narod uvjek plača njihove potrebe.Sramota svjetskih razmjera.
  3  2
 2. Ako nema UT uslova,a moram da riješim stambeno pitanje đeci,moram li ja da umrem da oslobodim sobu i kužinu,a oni da nemaju đece,daleko bilo ?.Kako ćemo tek sad kad zabrane gradnju za sve jednako ko da smo stranci? Moraćemo živjet,niđe vam ne selim.
  2  0
 3. Ali zato mi što regularno hoćemo da pravimo ne možemo da dođemo na red. Jer naravno sada im je prioritet srediti njih što su na divlje gradili. A zato naši papiri čekaju i čekaju …..
  Ali Bože moj takva nam je vlast
  6  0
 4. Svaka čast za zakon. Napokon nešto kršteno da se uradi po pitanju nelegalne gradnje. Samo da vidim ove što su na državne jasle digli 4 etaze bez placa i gradjevinske, hoće li i njih ovo zakaciti ili će opet po starom običaju da kukavac koji je napravio garažu bude plati ili ruši a onome sa hotelom da se zmuri.
  4  0
 5. Je li nelegalno građenje usluga ili prevara ? Jesu li greške u katastru slučajne ili namjerne? Jesu li većina žrtve ili građani? Samo tako,nema veze,planete se kreću.
  7  0

Ostavite komentar

*

code