U HERCEG NOVOM ODRŽANO PRVO ORIJENTIRING TAKMIČENJE

U HERCEG NOVOM ODRŽANO PRVO ORIJENTIRING TAKMIČENJE

0
Podijeli

Glavni hercegnovski trg, skaline i gradska luka na Škveru jutros su bile “okupirane” sa 250 inostranih učesnika, koji su se takmičili u orijentiringu.

Ova manifestacija održava se prvi put u Herceg Novom, a riječ je o svojevrsnom spoju sporta i turizma. Orijentiring, čiji je moto “prvo razmisli, pa trči” predviđen je pretežno za učesnike srednje dobi mada se mogu priključiti i ostali, a učesnici prvog orijentiringa bili su žitelji skandinavskih zemalja, smješteni u “Hunguest Hotels Sun Resortu”, kaže nam načelnik Sekretarijata za društvene djelatnosti, Vladimir Žutković.
Vodili smo pregovore protekle godine, i uspjeli da pozicioniramo Herceg Novi na mapu orijentiring takmičenja. Bila je specijalna ekipa, iz Holandije koja je napravila mapu grada da bi se takmičenje moglo održati. Pravilo je da takmičari dobiju kompase i mape kao i tri ciljne tačke, koje na najbrži način treba i naći.
Startna i ciljna tačka orijentiringa bile su na Škveru, a rastrčani učesnici su tokom jutra bili prava atrakcija za Novljane, kojima nije bilo najjasnije šta se dešava, ali nisu propustili priliku da to i slikaju.
Opština Herceg Novi je suorganizator ovog nesvakidašnjeg takmičenja, a upriličena je dodjela medalja u foajeu Dvorane Park. Žutković je najavio slično takmičenje i krajem novembra.
Orijentiring se u Crnoj Gori održava od prošle godine kada je prvi put upriličeno na Lovćenu, sa 150 takmičara iz 20 zemalja, zatim u Kotoru, Budvi i od ove godine i u Herceg Novom.
Orijentiring je nastao u Skandinaviji krajem prošlog vijeka u jedinicama švedske vojske. Prvo dokumentovano vojno takmičenje održano je 1893. u Stokholmu, a prvo civilno 1900. u Oslu, kada je i nastao naziv orijentacija.
Međunarodna orijentiring federacija osnovana je u Danskoj 1961. godine. Prvo evropsko prvenstvo održano je 1962. godine u Norveškoj, a prvo svjetsko prvenstvo 1966. godine u Finskoj.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code