U Herceg Novom pregovarački timovi Crne Gore i Srbije za pristupanje EU

U Herceg Novom pregovarački timovi Crne Gore i Srbije za pristupanje EU

1136
2
Podijeli

pregovaracki-timovi-cg-i-srbU organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Fondacije Konrad Adenauer, u Herceg-Novom je održan dvodnevni sastanak članova pregovaračkih timova Crne Gore i Srbije za pristupanje EU. Skup je bio prilika za razmjenu iskustava iz vođenja pristupnih pregovora, kroz razmatranje aktuelnog stanja u pojedinačnim pregovaračkim poglavljima, izazova s kojima se timovi dvije države suočavaju, predstavljanje naučenih lekcija i najboljih rješenja, kao i predstojećih obaveza na putu prema punopravnom članstvu u EU.

Radionicu su otvorili glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović i šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Tanja Miščević.

Picerija i restoran

Članovi Pregovaračkog tima Crne Gore su kolegama iz Srbije prenijeli dosadašnja iskustva iz vođenja pregovora, s fokusom na ispunjavanje privremenih mjerila u 23. i 24. poglavlju. Takođe su upoznali kolege iz srpskog pregovaračkog tima s tekućim aktivnostima i budućim obavezama i planovima koje se odnose na ispunjavanje mjerila za otvaranje preostalih poglavlja, kao i na realizaciju završnih mjerila koja vodi privremenom zatvaranju poglavlja i novoj fazi pregovaračkog procesa.

Državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasadora Aleksandar  Andrija  Pejović je istakao da sa srpskim kolegana imaju stalnu razmjenu iskustava i saznanja o tome što i kako se dešava i radi u procesu pregovora s Evropskom unijom.U Hercegt Novom su dogovorili zajednička rješenja za dalji rad:

– Prije svega mislim na to da smo prenijeli iskustva o tome što je Crna Gora uradila kako bi privela kraju sve aktivnosti na otvaranju pregovora, dakle mi se već nalazimo na kraju te faze, i to smo prenijeli partnerima iz Beograda, ali i kako bismo čuli kako je Srbija prošla kroz protekle godine i pripremila skrining i počela s pripremom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja.

Usmjereni smo na budućnost, na to što ćemo raditi u dijelu završetka posla, pri tome naravno sagledavamo koje su to osnovne aktivnosti u okviru zakonodavstva, izgradnje kapaciteta i, na kraju, kreiranja rezultata kako bismo došli do kraja tog puta i postali, i jedna i druga zemlja, članica EU – kazao je ambasador Pejović. On je ocijenio da je ovo najbolji način na koji se uspostavlja saradnja na praktičnom nivou gdje se može pomoći jedni drugima i to predstavlja primjer u regionu kako treba raditi.

Šefica Pregovaračkog tima Republike Srbije, Tanjea Miščević je nagalsila da bi bilo dobro i da se timovi dvije države češće sastaju, jer tako razmjenjuju iskustva, uče i  pokušavaju da razumiju  sve elemente procesa:

– Mogli ste vidjeti, razgovaramo o poglavljima 23. i 24. i nama je krenulo sprovođenje obaveza iz ova dva plana, ali smo tek na početku pa smo došli da malo čujemo iskustva crnogorskog tima u sprovođenju obaveza iz  akcionih planova za 23 i 24. Isto tako smo prenijeli i neke naše specifičnosti kao što je poglavlje 35, a  to je praćenje dijaloga o normalizaciji Beograda i Prištine i neke od stvari koje smo mi smislili da nam mogu pomoći kao što je analitička podrška pregovaračkom procesu – kazala je  Miščević.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code