U Herceg Novom samo jedan fakultet i jedan studijski odsjek

U Herceg Novom samo jedan fakultet i jedan studijski odsjek

5
Podijeli

Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan studenata, u znak sjećanja na 17. novembar 1939. kada su nacisti ubili više od 20 čehoslovačkih studenata, koji su protestvovali protiv okupacije. Nakon toga Međunarodno vijeće studenata u Londonu proglasilo je ovaj dan za Svjetski dan studenata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Herceg Novi ima dosta studenata koji znanja stiču na fakultetima u Crnoj Gori, ali i sve više u inostranstvu, pogotovo u Italiji. Na drugoj strani, ova opština tek posljednjih godina prepoznata je po dvijema  visokoobrazovnim ustanovama, pogotovo po Fakultetu primijenjene fizioterapije sa višedecenijskom tradicijom. Od nedavno, međutim, ima samo jedan fakultet i jedan studijski odsjek. Riječ je o privatnom Fakultetu za menadžment i sada već bivšem Fakultetu primijenjene fizioterapije. Od 3. novembra ovaj Fakultet, koji je smješten u prostorijama Instituta Igalo, pretvoren je u studijski odsjek Primijenjene fizioterapije Medicinskog fakulteta Podgorica, Univerziteta Crne Gore.

Picerija i restoran

Novoizabrani predstavnik studenata studijskog programa Primijenjene fizioterapije u Studentskom parlamentu, Snežana Lučić, koja je na tu funkciju izabrana 8. novembra, kazala je Radiju Jadran da za sada ne postoje indicije da će studijski odsjek Primijenjene fizioterapije biti izmješten iz Igala, s obzirom na to da je fakultet pripojen Medicinskom fakultetu u Podgorici.

snezana-lucic– O tome mi ne možemo odlučivati. U narednom periodu neće doći ni do kakve promjene, ali za dalje ne znam – navodi Lučić.

Na ovom studijskom odsjeku trenutno je upisano oko 300 studenata, od čega je aktivnih 227, a riječ je o studentima koji u roku polažu ispite i upisuju narednu studijsku godinu. Na studijskom odsjeku Primijenjene fizioterapije upisano je 15 stranih studenata, od čega ih je većina iz Srbije i BiH, ali i po jedan student iz Makedonije i Ukrajine.

– Do ove godine na prvoj godini imali smo 40 studenata naših državljana i 5 stranih. Međutim, od septembra, od upisa, strani i naši državljani su izjednačeni – navodi Lučić.

Kao strani državljani, studenti na prvoj godini moraju da ispune određene kriterijume kako bi dobili pravo da se finansiraju o trošku Crne Gore, što do skoro nije bila praksa. Stranci nisu imali pravo finansiranja iz budžeta naše države. Samofinansirajući studenti na odsjeku za Primijenjenu fizioterapiju školarinu plaćaju u iznosu od 500 eura.

Studenti u Herceg Novom nemaju studentski dom, niti restoran, pa samim tim moraju sami da se snalaze za ishranu. Postoji opcija da se hrane u restoranu hotela “Lighthouse”, u kojem mogu dobiti ručak po cijeni od 3 eura, što je za studente skupo i neisplativo, pogotovo ako se uporedi sa visinom cijene oborka koje studenti dobijaju u studentskim menzama, priča naša sagovornica.

Ona je demantovala glasine da je u planu izgradnja studentskog doma u Igalu. Postojala je inicijativa, ali samo u studentskim krugovima. Jer, mali broj studenata u Novom nikog ne obavezuje da se pozabavi gradnjom doma ili restorana.

5 Komentari

  1. Mora li svako selo da ima svoj fakultet? Na birou svakako ima previse fizioterapeuta koji nemaju nikakve sanse da se zaposle, pogotovo ako se institut proda.Valjda je vrijeme da se stavi kljuc u bravu.

  2. nema komentara, jer se ne tiče politike,a ođe samo komentarišu partijski naučnici koji čekaju obećani početak i poneki jado službenik koji čeka obećani kraj …

  3. 3000 hiljade pregleda ove objave a ni jedan komentar. Pa stvarno zaslužuje i toliko komentara. Srećno bilo studentima! Da budete zdravi i uspješni!

Ostavite komentar

*

code