U Herceg Novom za premije u biljnoj i stočnoj proizvodnji apliciralo 20...

U Herceg Novom za premije u biljnoj i stočnoj proizvodnji apliciralo 20 poljoprivrednika

1
Podijeli

stocarstvo koze rj 080216Krajem oktobra istekao je rok za prijavljivanje u Registar poljoprivrednih gazdinstava za proizvođače koji su aplicirali za isplatu godišnjih premija u stočarstvu i ratarstvu. To je uslov da ostvare pravo za isplatu premija, koje je obezbijedilo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kad je riječ o hercegnovskoj opštini do 31. oktobra prijavilo se  20 proizvođača koji su zadovoljavali uslove da ostvare premije preko stočnog fonda, kaže za Radio Jadran savjetnica za biljnu proizvodnju u Savjetodavnoj službi, Mileva Marić.

Picerija i restoran

“Bilo je par slučajeva u kojima nijesu riješeni ostavinski postupci, tako da poljoprivrednici nijesu zadovoljili jedan od primarnih uslova, a to je da nosilac poljoprivrednog gazdinstva bude vlasnik zemljišta ili stoke. U Herceg Novom se prijavilo 20 njih koji su se upisali u Registar i koji će dobiti podršku, odnosno premiju. Svi aplikanti za biljnu ili stočnu proizvodnju moraju biti upisani u Registar, kako bi i kasnije ostvarili premiju preko Agrobudžeta ili drugih linija iz evropskih fondova”, kazala je Marićka.

Da bi se ostavrile premije u biljnoj ili stočnoj proizvodnji neophodno je ispuniti određene uslove. Za biljnu proizvodnju proizvođač treba da posjeduje zasijane ili zasađene površine. Kad je riječ o premijama u stočarstvu, stočari moraju posjedovati propisan broj grla sitne ili krupne stoke, odnosno preko 3 grla krupne a kod sitne stoke, neophodno je preko 30, odnosno 40 grla ako je riječ o kozama. Od dokumentacije poljoprivrednici treba da dostave ličnu kartu onoga na koga se vodi gazdinstvo, potvrdu o mjestu boravka, potvrdu o otvorenom žiro računu kao i dokaz iz Katastra i Veterinarske službe, fotokopiju ličnih karata za sve članove domaćinstva čija je starost iznad 18 godina a pomažu na gazdinstvu, pojasnila je Mileva Marić.

Na području novske opštine preovladava sitna stoka odnosno koze i ovce. Premije za krupnu stoku iznose 70 eura po grlu, a za sitnu 9 eura, a dodjeljuje se poljoprivrednicima za svako grlo stoke koje posjeduju preko propisanog limita.

Uskoro će zaživjeti i registar vinogradara i vinara, pa će tim povodom biti organizovane i radionice, budući da je došlo do određenih izmjena, najavljuje naša sagovornica.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su ukazali da oni koji nijesu upisani u registar, neće imati pravo da ostvare podršku.

Upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava obaveza je definisana Agrobudžetom za 2016. godinu.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code