Početna Kultura U hitnoj zaštiti podvodnog arheološkog blaga Crne Gore podrška italijanskih eksperata

U hitnoj zaštiti podvodnog arheološkog blaga Crne Gore podrška italijanskih eksperata

5

Podvodno arheološko blago Crne Gore je od neprocjenjive vrijednosti i mora se hitno zaštititi, upozoreno je na međunarodnom stručnom savjetovanju o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca u Bečićima.

Otvarajući skup ministar kulture Aleksandar Bogdanović je ukazao na njegov višestruki značaj s obzirom da prezentuje teme koje se odnose na zaštitu podvodnih arheoloških lokaliteta, nove rezultate podvodnih arheoloških istraživanja u Crnoj Gori, pomorsku trgovinu kroz istoriju i osposobljavanje profesionalnih ronilaca.

Direktor Regionalnog ronilačkog centra iz Bijele, Veselin Mijajilović smatra da se moraju na savremen način primijeniti najnovije mjere zaštite brodskih tovara i drugih arheoloških ostataka na dnu mora koji su pronađeni i za koje su ustanovili da su potonuli u periodu od IV vijeka prije nove ere pa do XV vijeka nove ere.

Na putu Crne Gore u Evropsku uniju konferencija je i doprinos u pronalaženju najboljih rješenja za efikasnu borbu protiv kriminala umjetninama i za efikasnu zaštitu i valorizaciju podvodnih kulturnih dobara, koja predstavljaju istoriju Crne Gore sa kojom se ponosimo u društvu evropskih naroda, poručio je Mijajilović.

Predsjednik prestižne Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke iz Rima, profesor Sebastiano Tusa, je naglasio da je Crna Gora uvela u akte ronjenje kao aktivnost u zaštiti podmorja i da će Akademija dati svu svoju podršku.

Na otvaranju su govorili, generalna sekretarka Vlade Crne Gore Nataša Pešić i član Borda direktora RCUD-a Vladan Radonjić.

5 Komentari

 1. Ovaj ministar Bogdanović je jutros zauzeo stav za pokajanje, a ne za prijem delegacije.
  A šta će, ne transformiše se brzo kao tast.

  4
  3
 2. Sada kad su ovi tobz drzavni ronci skoro sve opuvsli da nije malko kasno. Koji funkcioneri imaju anfore neka se jave ili neka ih komsije prijave.

  6
  1
 3. Pozdravljam saradnju kao neko ko se bavio i ronjenjem i arheologijom. Drago mi je da mladi Ministar ima sluha za arheologiju,nauku koja je dugo jenjavala u CG.

  5
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code