U Igalu obilježen Međunarodni dan fiziklane terapije

U Igalu obilježen Međunarodni dan fiziklane terapije

0
Podijeli

Fizioterapiju treba koristiti dok je čovjek zdrav, a ne kada oboli, poruka je iz Igala, gdje je danas Komora fizioterapeuta Crne Gore raznovrsnim aktivnostima oblježeljila 8. Septembar – Međunarodni dan fizikalne terapije, posvećen fizikalnoj terapiji i mentalnom zdravlju.

– Dugotrajni mišićnokoštani poremećaji i problemi sa mentalnim zdravljem su vodeći uzroci bolovanja u svijetu. Da bi zadovoljili potrebe pacijenta, fizioterapeuti primjenjuju širok spektar pristupa sa fokusom na pokret i funkciju. Sve dok budemo vodili računa o našim kolegama i njihovim realnim i stručnim zapažanjima naša struka će napredovati i opravdati svoje postojanje i potrebu za nama – kaže specijalista primijenjene fizioterapije, Milena Miranović.

Picerija i restoran

Međunarodni dan fizikalne terapije je bio prilika da se ukaže na jedinstvo i solidarnost globalne zajednice fizikalne terapije i prepozna posao koji fizioterapeuti obavljaju za pacijente i zajednicu.

Pacijenti i građani su se uključili u program vježbi, priznajući da su ipak, počeli da vježbaju i koriste terpije kada im je narušeno zdravlje.

– Svako bi poslije 40-e godine trebalo da vježba i posjećuje fizioterapeute – kaže nam jedna od pacijentkinja Instituta.

Predsjednik  crnogroskog Udruženja fiziozioterpeuta, Krsto Kovačević podsjeća da je licencu fizioterapeuta u našoj zemlji steklo preko 200 članova Komore. Ukazuje na značaj fizioterapije i sve benefite. Poručuje da bi zdravi građani trebalo više da se informišu i rade na prevenciji prije nastanka zdravstvenog problema.

Fizioterapeuti su uz podršku Instituta i Turističke organizacije Herceg Novi, organizovali vježbe zagrijavanja i razgibavanja, disanja, Tai-chi – vježbe za reumatoidni artritis, osteoporozu, posturalne deformitet… Sve je bilo propraćeno i ponudom izlagača domaćih proizvoda, te zabavom uz klapu “Castel Nuovo”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code