U JULU VIŠE BRODOVA U GRADSKOJ LUCI ŠKVER

U JULU VIŠE BRODOVA U GRADSKOJ LUCI ŠKVER

92
0
Podijeli

U gradskoj luci Škver u Herceg Novom, koja raspolaže sa 40 vezova, povećan je obim posla i promet plovila.

Svakodnevno stižu veći putnički brodovi, “Knez Lipovac”, “Vesna”, “Budva”, “Marija D”, koji dovoze strane turiste u kratku posjetu gradu, kao i manji jedrenjaci, katamarani i gliseri koji se obično zadržavaju jedan dan.
– Prihodi u maju i junu ove godine su bili manji u odnosu na prošlu, dok se u julu bilježi blago poboljšanje. Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti da premašimo prošlogodišnje rezultate, kao i da ćemo poboljšati ponudu i ukupnu uslugu luke, čime bismo doprinijeli širenju pozitivnog turističkog imidža grada Herceg Novog, Boke Kotorske i Crne Gore – kaže za Radio Jadran, novoimenovani v.d. direktor Gradske luke, Vladimir Zloković.
Rekordna godina za hercegnovsku gradsku luku Škver je bila 2013. godina, koju je tada posjetilo preko 1500 plovila, od toga preko 1000 motornih jahti i jedrilica i preko 500 manjih i većih turističkih i izletničkih brodova.
Od manjih zahvata ove godine predstoji sanacija postojećih klupa, kanti za odlaganje otpada, a posebna pažnja u ljetnjim mjesecima biće posvećena bezbjednosti luke. Zloković ističe odličnu saradnju sa svim opštinskim službama: komunalnom policijom, “Čistoćom”, Turističkom organizacijom, što je svakako od velike važnosti za bolje funkcionisnaje luke.
Prošle sedmice održana je javna rasprava o Nacrtu plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i ostale objekte obalne infrastrukture. Jedan od zaključaka je da Opština razmotri važnost aktuelnog urbanističkog plana Šetališta Pet Danica čime se otvara mogućnost za dalje aktivnosti u Luci, podsjeća Zloković.
Od izuzetnog javnog interesa je da koncesionim aktom budu definisani komunalni i ribarski vezovi, što će unaprijediti sadržaj i način korišćenja gradske Luke Škver, ističe Zloković. Sa novskim ribarima postoji dobra saradnja i razumjevanje, iako:
– Problem Luke Škver je svakako nedostatak prostora, kako operativnog tako i prostora namijenjenog za vezove raznih plovila – navodi Zloković, koji se nada da će to ipak biti riješeno na zadovoljstvo ribara, lokalnog stanovništva i uprave Luke.
Inače, u bokeljskim opštinama i Budvi do 21. jula planirane su četiri javne rasprave o Nacrtu plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i ostale objekte obalne infrastrukture za 2015. godinu. JP „Morsko dobro” je predložilo 8 luka od Herceg Novog do Budve, među kojima su tri na području hercegnovske opštine: Luka Škver, akvatorij i sidrište Luke Zelenika i Lazaret – Meljine..

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code