U Kamenarima nije nastavljeno rušenje, neizvjesno što će biti s okretištem

U Kamenarima nije nastavljeno rušenje, neizvjesno što će biti s okretištem

2546
5
Podijeli

Na autobuskom okretištu u Kamenarima, čije je rušenje počelo u nedjelju, jutros je mirno. Teške mehanizacije nema, a mještani se nadaju da će ovakvo stanje potrajati dok se problematična situacija ne riješi.

kamenari-okretiste-2U lokalnoj upravi jutros je održan kratak sastanak na kome su predstavnici lokalne uprave upoznati sa cjelokupnom situacijom, a kako nam je kratko saopšteno, Opština nema nikakve ingerencije za rješavanje ovog problema, jer je riječ o privatnoj, a ne opštinskoj zemlji, na kojoj je okretište izgrađeno.

Picerija i restoran

Ostaje nejasno i šta će se desiti sjutra, ukoliko se mehanizacija ponovo pojavi i rušenje nastavi, jer Komunalna policija najvjerovatnije neće moći ponovo da reaguje.

Rušenje je juče ujutru zaustavila hercegnovska policija uz pomoć Komunalne policije, ali samo na jedan dan, nakon sveopšteg negodovanja mještana, koji nijesu bili o ovome obaviješteni, baš kao ni Mjesna zajednica, niti lokalna uprava.

Predstavnici MZ Kamenari donijeli su svu dokumentaciju potpredsjedniku Opštine, Draganu Jankoviću, uz tvrdnju da nema osnova za rušenje privremenog objekta, koji je američka donacija na posjedu kojeg je besplatno MZ u dugoročni zakup dala italijanska državljanka.

Janković je kazao novinarima da su tek juče ujutru saznali za problem, prilično kasno, u momentu kada su se već pojavili bageri i kobre. Onda su od Komunalne policije saznali da su prekjuče dobili nalog za rušenje, odnosno rješenje Uprave za inspekcijske poslove, odsjeka inspekcije zaštite prostora. To rješenje je od 7.11.2016. godine. Njime se naređuje NN licu da ukloni privremeni objekat i vrati prostor u prvobitno stanje na lokalitetu Kamenari, parcelama 271 i 272 KO Đurići. Privremeni objekat se, kako se navodi, nalazi u zahvatu Prostornog plana posebne namjene morsko dobro. Postavljen je bez prethodno pribavljenog odobrenja nadležnog organa. Rok za izvršenje rješenja je 7 dana, pročitao je rješenje Janković.

Predsjednik MZ Kamenari, Tomo Katurić, donio je između ostalog, ugovor o dugoročnom beslatnom zakupu zemljišta za izgradnju autobuskog okretišta između Zamire Ljubetić (nastanjene u Italiji, jedine nasljednice Bogdana Đuranovića) i AD Autosaobraćaj Herceg Novi. Taj ugovor je popisan još 1984. godine. Tu je i saglasnost JP Morsko dobro 1999. godine dato Mjesnoj zajednici Kamenari, za izgradnju autobuskog stajališta i okretišta, kao i glavni projekat.

5 Komentari

 1. Kako to da opstina nije upoznata o nalogu za rusenje obzirom da se to desava na njenoj teritoriji.
  Ovo se izgleda radi da se zadovolje interesi pojedinca i njemu dozvoli gradnja novog objekta,mozda i napravi na vrhu galeriju za bolje nadgledanje rada trajekta.

 2. Treba naći način da se na tom mjestu izgradi veliki hotel, da pravi pare i vlasniku i radnicima i zajednici, a u prizemlju parking. Tačka.

 3. Iz ovog objašnjenja sve je jasno! Postoji Ugovor o zakupu zemljišta privatnog vlasnika, postoji saglasnost Morskog dobra za izgradnju privremenog objekta, postoji Glavni projekat izvođenja stajališta i objekta. I u čemu je onda problem?
  Koji su to “moćnici” koji na ovakav način mogu da iskoriste državne organe i “nasilnički” bez objašnjenja dovedu mehanizaciju i po “hitnom” postupku, na Božić, počnu rušenje ovog objekta?
  Ovakav postupak podsjeća na ono što nam se desilo na Uskrs 1941. godine.
  Veoma tužno!

 4. Bice sto vladari kazu. Kad oce Skadarsko jezero da uniste, nemislite valjda da ce neko uspjet da zaustavi rusenje autobuske stanice na Kamenarima. I privremeni objekat na Verige su dokaz vladara.

Ostavite komentar

*

code