U KOTOR S KRUZERIMA STIGLO 6000 POSJETILACA

U KOTOR S KRUZERIMA STIGLO 6000 POSJETILACA

123
0
Podijeli

Uplovljavanjem prva dva veća ovogodišnja kruzera, “Ventura” i “Albatros” jutros je zvanično u Luci Kotor počela ovogodišnja kruzing sezona, a sa „Athenom”, posjeta drevnom gradu je danas 6000 izletnika, kaže za Radio Jadran izvršni direktor Luke Kotor AD, Vasilije Kusovac.

Na ulazu u Luku Kotor poznata gužva, jer veliki kruzer „Ventura” je na sidru kod Dobrote i putnici stižu tenderima do pristaništa. Oživjele su kotorske pjacete i trgovi, a u menadžmentu Luke Kotor AD uvjeravaju da su novu kruzing sezonu počeli poštujući sve standarde bezbjednosti.
– Nije bitno hoće li ove godine biti 360, ili 20-ak kruzera manje, važno je da ispunjavamo sve standarde i biće više putnika sa jahti. Nije tačno ni da će odustati od dolazaka u Kotor kompanija „Royal Caribbean” – kaže Kusovac.
I predsjednik Odbora direktora Luke Kotor AD, Nikola Konjević nam potvrđuje, da je ta kompanija zahtjevala sigurniji vez što bliže operativnoj obali. Zato su iz Luke predložili tehničko rješenje sa kojim su se saglasili i u resornom Ministarstvu, a prihvaćeno je u ovom kruzing holdingu.
– Brodovi će se umjesto sidrenja vezivati na dvije bove na lokalitetu Plagenti, što bi bilo ekološki prihvatljivije, jer sidra prilikom spuštanja i podizanja podižu talog sa morskog dna. Takav sistem je već poznat u Norveškoj i u drugim mediternaskim zemljama, sa kamenim profilima na morskom dnu za siguran vez na dvije bove i 4 konopa – ističe Konjević, najavljujući i da će u idućoj godini biti realizovana izgradnja samostalnog pilona u Luci.
U novu poslovnu godinu Luka Kotor ulazi sa novom upravnom zgradom, uskoro savremenim privezištima za mega jahte i putničkim terminalom na Luži. Pružače i turističke usluge savremenim autobusima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code