U KOTOR UPLOVIO “BROD MIRA” S PREŽIVJELIMA IZ HIROŠIME I NAGASAKIJA

U KOTOR UPLOVIO “BROD MIRA” S PREŽIVJELIMA IZ HIROŠIME I NAGASAKIJA

89
0
Podijeli

U posjeti Kotoru, s “Brodom mira”, stiglo je nekoliko stotina putnika, među njima i osmoro Hibakuša, onih koji su preživjeli atomsku bombu u Hirišimi i Nagasakiju.

Mladi mirovni aktivisti iz Japana, Izraela i Palestine na putovanju su oko svijeta radi lokalne promocije i edukacije o mirovnom obrazovanju i prevenciji konflikata.
Globalno putovanje “Broda mira” je počelo u Japanu, 13. marta i do sada su obišli luke u Singapuru, Šri Lanki, Jordanu i Grčkoj.
Delegacija od osam Hibakuša su učesnici “Globalno putovanje za nuklearni slobodni svijet: Brod mira Hibakuša” i žele da pošalju poruke o humanitarnim poslijedicama upotrebe nuklearnog naoružanja. Njihova posjeta se realizuje uz podršku opštine Kotor i NVO Eko Centar “Delfin”. Učesnike su dobrodošlicom dočekali predstavnici opštine Kotor, Luke Kotor i JP Morsko Dobro. Iz NVO eko Delfin piredili su prezentaciju kulturne i svjetske baštine Kotora. Za goste je planirano turističko razlegledanje starog grada, ali i zaliva, uređenje gradskog parka i distribucija promotivnog materijala, a tokom večeri zabava na Brodu mira za sve učesnike aktivnsoti.
Lokalni partner za realizaciju ove posjete je Nansen dijalog centar Crna Gora, koji s “Brodom mira” sarađuje duži niz godina na programima Obrazovanja za mir, jer su obje organizacije članice Globalne mreže za prevenciju oružanih sukoba-GPPAC, globalne mreže organizacija civilnog društva koje rade na programima izgradnje mira i prevencije konflikata.
Brod mira je vrsta neprofitne organizacije koju su osnovali studenti Univerziteta u Tokiju prije 30 godina, koji su imali viziju putovanja po regionima Azije i Pacifika kako bi učili o istoriji ratnog perioda od žrtava i preživjelih japanske agresije. Od tada, Brod mira se razvijao i dobio konsultativni status u Ekonomsko-socijalnom Savjetu Ujedinjenih Nacija, uticajan je član japanskog civilnog društva i dio je globalnog mirovnog pokreta. Tri puta godišnje se organizuju globalna putovanja i jedno regionalno, i do sada je bilo preko 40.000 učesnika iz 100 zemalja svijeta, na ukupno 83 putovanja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code