U KOTORSKOJ BOLNICI PRVI PUT U CRNOJ GORI IZVEDENE OPERACIJE AMBULANTNE...

U KOTORSKOJ BOLNICI PRVI PUT U CRNOJ GORI IZVEDENE OPERACIJE AMBULANTNE HIRURGIJE

276
0
Podijeli

Ovog vikendna je u Opštoj bolnici Kotor prvi put u Crnoj Gori izvedena tzv. ambulantna hirurgija. Ljekari, eksperti iz ove oblasti, u operacionim salama kotorske bolnice, uradili su devet operacija najsavremenijim hirurškim tehnikama.

– Sedam operisanih pacijenata je napustilo bolnicu i upućeni su na kućnu njegu svega nekoliko sati nakon operacije. Većina njih je operisana u uslovima lokalne anestezije. Ovakav način hirurškog liječenja, kad pacijent napušta bolnicu nakoliko sati nakon operacije, se naziva “ambulatna hirurgija” i u razvijenim zemljama se sve više primjenjuje, a po prvi put je tokom seminara urađena u Crnoj Gori. Ostala dva pacijenta su, u dobrom opštem stanju, zbog opsežnosti operacija zadržani na bolničkom liječenju – objašnjava načelnik Hirurškog odjeljenja Opšte bolnice Kotor, prim. dr Med. Ivan Ilić.
On je predsjednik Organizacionog odbora Simpozijuma, čiji su organizatori Opšta bolnice Kotor, hirurška sekcija Društa ljekara Crne Gore i Udruženje herniologa Srbije. Na skupu i stručnoj radionici učestvovalo je 20 hirurga iz Kotora, Podgorice, Bara, Cetinja, Nikšića, Herceg Novog, Beograda, Čačka i Požarevca na temu “Moderna hirurgija kila”.
Saopšteni su rezultati najnoviih svjetskih istraživanja iz oblasti hirurgije preponskih, pupčanih i postoperativnih kila s demonstracijom najnovijih materijala i instrumenata za operaciju kila, a poseban značaj skupu daje i prvi put u Crnoj Gori izvedena tzv. ambulantna hirurgija.
Tokom simpozijuma i stručnih radionica dio operacija je iz operacine sale video konferencijskom linijom prenošen u kongresnoj sali pa su tako učesnici imali priliku da na djelu vide rad kolega i istovremeno komentarišu tok medicinskih intervencija.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code