U KOTORU I TIVTU ZAVRŠAVA TREĆI CIKLUS KAMPANJE “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ”

U KOTORU I TIVTU ZAVRŠAVA TREĆI CIKLUS KAMPANJE “ISPRAVI SE I VJEŽBAJ”

93
0
Podijeli

Kampanja “Ispravi se i vježbaj” biće završena sjutra u Kotoru i Tivtu, kada će roditelji moći da dovedu djecu na pregled fizioterapeuta, saopšteno je iz Udruženja fizioterapeuta Crne Gore.

Treći ciklus kampanje biće obavljen sjutra od 10 do 14 h, u sali za fizičko vaspitanje Osnovne škole „Narodni heroj Savo Ilić” u Kotoru i u multimedijalnoj sali Opštine Tivat.
Preglede djece obavljaće fizioterapeuti (specijalisti primijenjene fizioterapije), na osnovu kojih će popunjavati Evaluacioni list. Pored osnovnih u ovom listu biće i podaci o visini, težini, položaju glave, ramena, Scapulae alatae, donjih uglova lopatica, Lorencovi trouglovi, položaju savijenih laktova, linije struka, nagib karlice, kontraktura m.iliopsoas-a, dužina nogu, sumnja na genu valgum, sumnja na genu varum, prisustvo spuštenog svoda stopala, valgiditet Ahilove tetive, valgiditet nožnog palca, gibozitet/napetost PVM u pretklonu, korekcija skoliotične krivine elevacijom ruke. Evaluacioni listovi su numerisani i izrađeni na indigovanom papiru tako da će jedan primjerak (original) tog lista dobiti roditelji.
Kampanja „Ispravi se i vježbaj!” osmišljena je kao besplatno savjetovalište na javnim mjestima u više crnogorskih gradova, u nekoliko ciklusa godišnje, namijenjeno da se prepozna i na vrijeme identifikuje problem sa kičmom kod đece i mladih od pet do 25 godina.
„Implementacijom Kampanje „Ispravi se i vježbaj!” roditelji će se u direktnom razgovoru sa fizioterapeutima upoznati sa tim što je zapravo deformitet kičmenog stuba, znacima ovog oboljenja, kako ga prepoznati kod djeteta, kako preventivno djelovati i kako ostvariti uslugu fizioterapeuta u javnom zdravstvu da bi se spriječilo napredovanje ili uopšte pojavljivanje nekog od oblika deformiteta kičmenog stuba”, kaže se u saopštenju.
Udruženje fizioterapeuta Crne Gore, Udruženje sportske medicine Crne Gore i Uprava za mlade i sport Crne Gore namjeravaju da Kampanja „Ispravi se i vježbaj!” postane tradicionalna i da se sprovodi svake godine kako bi efekti edukacije i prevencije pomogli što većem broju građana i spriječili širenje pojave deformiteta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code