U KOTORU PONOVLJEN SCENARIO IZ BIJELOG POLJA – BEZ RASPRAVE O SLOBODI...

U KOTORU PONOVLJEN SCENARIO IZ BIJELOG POLJA – BEZ RASPRAVE O SLOBODI VJEROISPOVJESTI

85
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ni u Kotoru nije održana javna rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti, jer su predstavnici i vjernici Mitropolije crnogorsko primorske smatrali da za to nema uslova, s obzirom da nije omogućeno svim zainteresovanima da učestvuju.

Nekoloiko storina pripadnika Mitropolije crnogorsko primoprske došlo je da izrazi svoj stav protiv ovog dokumenta. Spriječili su ulazak Mitropolitu Crnogorske pravoslavne crkve Mihailu, dobacujući mu „Sotono, odlazi”.
Kasnije, kapija Bizantija je bila zatvorena i za druge građane i neke medije. Policija nije reagovala ni na to što je grupa vjernika selektivno propuštala koga je htjela.
Onaj ko je uspio da se probije i da uđe ili bude propušten u malu salu, određenu za javnu raspravu, prisustvovao je ili učestvovao u burnoj, nezvaničnoj polemici od skoro dva sata, u veoma netolerantnooj atmosferi.
Najzad, nakon skoro 2 sata komešanja, dobacivanja, minisar Suad Numanović je objavio da nema uslova za raspravu i najavio sljedeću u ponedjljak u Podgorici. Medijima je kazao da se dokument neće povlačiti iz rasprave, izražavajući žaljenje što se ponovio scenario iz Bijelog Polja.
– Okrugli stolovi su samo jedan vid javne rasprave. Građani koji ne prisustvuju okruglim stolovima imaju mogućnost da u direktnoj komunikaciji sa predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava iskažu svoj stav, kao i sve vjerske zajednice, svaki pojedinac, putem telefonskog rtazgovora ili e-maila. Ministarstvo će dati odgovor – kazao je Numanović i dodao:
– Sa žaljenjem mogu konstatovati da se scenarioi iz Bijelog Polja ponovio i u Kotoru, da se ne želi voditi javna rasprava pod plaštom da je nekome onemogućena. Mi smo u granicama kapaciteta sale omogućili svima da uđu, a ostali imaju mogućnost da na drugi način iskažu svoj pozitivan ili negativan odnos prema ovom Zakonu – istakao je Numanović.
On je naglasio da je država Crna Gora poslije sticanja nezavisnosti u obavezi da reguliše pitanje između države i vjerskih zajednica i ovaj Zakon to reguliše, jer se država ni u jednom segmentu ne mješta u unutrašnju organizaciju ni jedne vjerske zajednice.
Protojerej Mitropolije Crnogorsko primorske, Momčilo Krivokapić izjavio je da je bilo uslova moglo je biti i javne rasprave, kao i da je prirodna reakcija ljudi koji neće da obesprave svoje sugrađane i čekaju napolju.
– Nije ovdje bilo ničeg necivilizovanog. Policija je zadržala narod. Ovdje je prekršeno mnogo zakona, nisam pravnik da to kažem. Ali, njima odgovara da se rasprava ne održi i Zakon prođe kao čiča u kola. U ovoj istoj Sali su mnogi zakoni prošli tako. Ovo je ruganje sa narodom i ovo je bila blaga reakcija – prokomentarisao je protojerej Krivokapić.{jcomments off}

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code