U Kotoru se otvara Kineski kulturni centar

U Kotoru se otvara Kineski kulturni centar

644
0
Podijeli

Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Cui Zhiwei, prenio je spremnost i želju NR Kine rukovodstvu tog grada, da promoviše kinesku kulturu u Crnoj Gori, te najavio otvaranje Kineskog kulturnog centra u Kotoru. U sklopu ovakvog centra, svi građani Crne Gore, a i turisti koji posjećuju Kotor, imaće priliku da se upoznaju sa kineskim borilačkim vještinama, kaliografijom, kao i sa svim vrstama kineskih vizuelnih umjetnosti.

ambasador kine kotor 080716Na poziv predsjednika Opštine, dr Aleksandra Stjepčevića delegacija Narodne republike Kine boravila je u Kotoru gdje bilo riječi o dosadašnjoj saradnji između pobratimskih gradova Xi An-a i Kotora, kao i o razmjeni dobara između grada Kotora i NR Kine.

Picerija i restoran

Pored Kineskog kulturnog centra, Ambasador NR Kine u Crnoj Gori, Cui Zhiwei govorio je i o potencijalnoj saradnji u sferi medicine, da tradicionalni kineski medoti liječenja budu zastupljeni i u kotorskim medicinskim ustanovama.

Stjepčević je izrazio posebno zadovoljstvo što će djeca “Palate mladih” iz Xi An-a boraviti u Kotoru od 30. jula do 13. avgusta, kao učesnici Kotorskog festivala pozorišta za djecu u okviru KotorArt festivala. Djeca su uvijek izuzetni ambasadori, koji na najljepši mogući način predstavljaju kulturu jedne zemlje, istakao je Stjepčević.

Kineski amasador je čestitao svjetski uspjeh Opštine Kotor, koja se našla među 10 najboljih destinacija koje treba posjetiti u 2016. godini, prema preporuci turističkog referenta “Lonely planet”. On je takođe istakao značaj ove posjete, koja se održava onda kada se obilježava 10 godina diplomatskih odnosa između Crne Gore i NR Kine, kao i 3 godine od pobratimljenja gradova Kotor i Xi An.

kotor kina posjeta 080716Direktor “Palate mladih” iz Xi An-a, Mao Fuping je istakao da su djeca oduševljena kako Kotorom, tako i gostoljubivošću kojom ih je dočekao domaćin.

U sklopu ove posjete,  Ambasador NR Kine u Crnoj Gori predsjedniku Opštine Kotor uručio je i jubilarni koverat povodom desetogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Crne Gore i NR Kine.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code