U Kuću Iva Andrića seli se Sekretarijat za kulturu

U Kuću Iva Andrića seli se Sekretarijat za kulturu

2731
13
Podijeli

spd prosvjeta press 130416Zbog nove rezidencijalne namjene Kuće Iva Andrića na Toploj SPKD Prosvjeta mora da isprazni prostor Kuće od sopstvenih stvari, navedeno je u dopisu vd sekretarke za kulturu Opštine Herceg Novi Tamare Lepetić. U Kući Iva Andrića trebalo bi da budu prostorije za rad Sekretarijata za kulturu, a Prosvjeti je Lepetić ponudila pomoć prilikom popisivanja stvari i smiještanja u magacinski prostor u Meljinama.

To je razljutilo predsjednicu “Prosvjete” Oliveru Doklestić koja je sazvala odmah konferenciju za novinare.

Picerija i restoran

– Koliko prošle sedmice obraćali smo se na sve relevantne adrese u Opštini, tražeći da nam se opredijele prostorije za rad, a ne ponuđeni magacin za odlaganje stvari. Samo smo od sekretara za Društvene djelatnosti, Vladimira Dželetovića, dobili objašnjenje da Kuća Iva Andrića nije više pod ingerencijom JUK Herceg Festa, već Opštine, te  da SPKD Prosvjeta može da konkuriše za sredstva kod Opštine za projekte, ali ne i za prostor i plaćanje zakupnine i režija – kazala je Doklestić.

Ona smatra da sekretarka za kulturu nije izabrala dobar način obavještavanja elektronskom poštom, umjesto korektnog i civilizovanog razgovora i dogovora.

SPKD Prosvjeta u Herceg Novom postoji od 2002. godine i za minulih 14 godina realizovala je veliki broj književnih, muzičkih, dramskih i likovnih programa, duhovnih akademija i naučnih skupova, podsjetila je Doklestić i primjetila da dvije do tri posljednje godine, konkursi na koje se javljaju ne omogućavaju dobijanje sredstava za zakup prostora.

– Prepušteni smo igri sudbine, odnosno milosti i nemilosti volje opštinskih vlasti. Sadašnja situacija je najgora od osnivanja našeg Društva – istakla je ona podsjećajujući da su prije godinu krenuli uzalud u obnavljanje jedne prostorije.

– Od septembra prošle godine nismo mogli priređivati programe u Kući Iva Andrića, jer je Opština donijela odluku da će Andrićeva kuća dobiti prenamijenu i služiti više u administrativne svrhe, odnosno kao kancelarija Sekretarijata za kulturu – kaže Doklestić.

Poručila je opštinskim vlastima, da nije primjereno da u Kući Iva Andrića bude kancelarija službenika Opštine, s obzirom da bi jedan načelnik za kulturu trebalo da radi u opštinskoj kući, a da Kuća Iva Andrića treba da ostane mjesto kulture, književnih i naučnih skupova, potpuno otvorena i dostupna svima i u kojoj će se nalaziti soba Iva Andrića, na čijem smo formiranju i započeli rad.

Književnica i članica UO Društva Snežana Vukićević Čvoro, podsjetila je na osnovnu djelatnost JUK Herceg Festa, ali i na to da je SPKD Prosvjeta, formirana 1902. godine, te da je ogranak u Herceg Novom sastavni dio tog Društva. Izrazila je žaljenje što JUK Herceg Fest svoju kulturnu politiku formira prema političkim prilikama.

Valentina Kulinović, članica UO SPKD Prosvjeta, se osvrnula na brojne muzičke programe poput Vidovdanskih sabora horova koje je upriličilo SPKD Prosvjeta, kao i na stotine književnih programa i naučnih skupova.

13 Komentari

 1. Kakvo je pravo SPKD Prosvjeta imala da koristi prostorije kuće Iva Andrića jednostrana pro Srpska književna dešavanja ? Svaka čast opštini što ih je iselila a ova Olivera se previše kokoti nek smanji malo emocije u ovom gradu žive i druge nacionalnosti , Ivo Andrić će bio Hrvat .
  0  0
 2. Niko od vas koji ste prokomentarisali clanak nije bio ni na jednoj kulturnoj, knjizevnoj ili knjizevno-muzickoj manifestaciji u organizaciji gospodje Doklestic u kuci Ive Andrica ili mozda cak nikad u zivotu ni na jednoj manifestaciji istinski kulturne sadrzine.
  Zato ovako agresivo napadate gospodju Doklestic koja je definitivno opravdala upotrebu Andriceve kuce. Knjizevne veceri su bile veoma uspesne i posecene ali to nije predmet vasih komentara. Usredsredili ste se na njen licni imetak (oh, koje li zavisti!) a ne na nemogucnost odrzavanja lepih manifestacija u ovom gradu.
  Angazujte se politcki u razvoju grada ili sjedite u nekoj od mnogobrojnih kafana u ovm gradu pa tamo vodite ovakve razgovore i komentarisite o imovnom stanju gospodje Doklestic!
  Zalosno je sto niko ne vodi racuna o tome gde ce i zrnce kulture proturiti u Novom jer osim sjedenja po kaficima ovaj grad i ne nudi nista kulturno! Vama komentatorima kultura i nije jaca strana pa vam nije ni vazno sto sada nece biti mogucnosti za neko istinski kulturno djesavanje u Novom.
  0  0
 3. Ivo Andrić je pisao o suživotu, ne pridavajući pri tom važnost pojedinoj vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti. Zar treba onda taj prostor da koriste samo NVO sa jednonacionalnim predznakom?
  0  0
 4. Olivera u Kuću IA ni slučajno, a izmišljeni sekretarijat za kulturu tek nikako! Napraviste kancelarijski prostor od jednig gradskog simbola – katastrofalno rješenje. Turisti se i dan danas slikaju ispred zakatančene kapije… a mi u Novi možemo svi da se slikamo generalno sa ovakvim vizionarima.
  0  0
 5. Ajde Bogati Olivera imaš ništa manje lijepu kuću pa unjoj može i jedno od udruzenja u kojima si ti i ti si i predsjednik.Ovo si se danas obratila u ime dvije organizacije kao predsjednik obje ????
  0  0
 6. Draga Olivera nema gdje te nema i nikad nicim nisi zadovoljna.Trebas razmisliti da nije do tebe ?Takodje pozdravljam opstinsku odluku da se uvodi red pa makar krenuli i od nevladinog sektora.Pojedinac ne moze biti jaci od sistema pa taman to bila i Olivera ciji rad u nekim stvarima pratim i postujem.
  0  0
 7. Doklestic mora da shvati da ima pravo na taj prostor koliko i drugi gradjani i nvo. Postoji procedura kako se iznajmljuje prostor, a Prosvjeta nema nijedan papir. Uostalom, rekonstrukcija je u pitanju.
  0  0
 8. Ne znam zasto se Olivera ljutis!? Dok je bio SNP na vlasti, koristila si kucu Andrica, kao i Bajceta prije tebe. Iako si taj isti SNP pljuvala dje si god mogla.
  Sad su na vlasti neki drugi, kojima ocigledno smeta ono S u skracenici SPKD.
  Nema ljutnje.
  0  0

Ostavite komentar

*

code