U Kumboru više brige za okolinu i razvoj mjesta

U Kumboru više brige za okolinu i razvoj mjesta

1437
11
Podijeli
 

images_slike_gradovi_hn_kumbor_rj1Dok u Kumboru na mjestu stare kasarne stasava rizort Portonovi sa marinom i prvim One&Only hotelom u Evropi, dotle i novo rukovodstvo  Mjesne zajednice Kumbor veoma aktivno nastoji da rješava probleme. Upristojili su kancelarije za rad i nastoje i da javne površine u Kumboru privedu namjeni.

Nakon sezone očekuju građevinsku dozvole za izgradnju kapele u Kumboru, priča za Radio Jadran, predsjednik MZ Kumbor, Branko Crnogorčević.

– Staro rukovodstvo je vodilo ovo mjesto bez ikakve ideje i volje. Sve operativne prostorije Mjesne zajednice su bile potpuno zapuštene, neokrečene, na zidovima vlaga, par prozora slomljeno, arhiva nabacana i potpuno zapuštena. Od kancelarije je napravljeno skladište, tu su bile vreće od cimenta, djelovi klupa, kariola i razni alati, djelovi starog i polomljenog namještaja, neplaćeni računi za struju, čak i sat na zidu, godinama pokvaren. Kao da je simbolično govorio da je u Kumboru vrijeme stalo“, navodi Crnogorčević.

Kancelarija je okrečena, gletovana, sve nepotrebno i polomljeno je komisijski rashodovano. Zamijenjena su polomljena stakla, kupljena su nova vrata na ulazu u MZ, kao i novi klima uređaj. Arhiva je složena, popisana i izmještena. Oformljena je i kancelarija za sastanke, uređena i okrečena. Kupljeni su novi stolovi, fotelje. Plaćeni su svi zaostali dugovi za struju, uveden je internet:

„Trenutno se u kancelariji MZ nalazi info biro gdje se obavlja registracija gostiju. Napravljena je Facebook stranica i sajt MZ Kumbor hercegnovi-kumbor.me , kako bi građani maksimalno bili u toku sa dešavanjima u MZ. Pored navedenog postoji i e-mail adresa mzkumbor@gmail.com koja je u službi građana, na koju se Kumborani mogu obratiti 24h primjedbama, sugestijama i zahtjevima“, naglašava Crnogorčević.

 

Javne površine s ljepšim licem

Uređeno je i školsko dvorište, uklonjena velika količina zelenog odpada, a pored omladine Kumbora, volontera sa Tople i Igala poseban doprinos aktivnosti dao je vaterpolo klub Kumbor. Na školskom igralištu postavljen je novi koš, popravljeni su golovi za mali fudbal i postavljena je i zaštitna mreža.

kumbor ts 020816„U saradnji sa crkvenim odborom očišćeno je nekoliko lokacija duž donjeg puta, a posebno bih izdvojio uklanjanje deponije koja se nalazila u samom centru Kumbora, a na kojoj se smeće, građevinski i zeleni otpad nakupljao decenijama. Za pomenutu lokaciju crkveni odbor je dao saglasnost i ustupio zemljište Mjesnoj zajednici Kumbor za izradu street workout – teretane na otvorenom. Zajedno radimo na dobijanju projektne dokumentacije i svih potrebnih dozvola radi izgradnje kapele” –  dodaje naš sagovornik.

Uređen je i prostor oko trafostanice preko puta parka, uklonjeno  smeće,  zeleni odpad, višak zemljišta, napravljen je boks za kontejnere  koji su dislocirani sa parkinga i postavljeni u novi boks. Prostor oko trafostanice je izbetoniran i ozelenjen.

„Boćarski teren je vraćen u funkciju, što je bilo vrlo teško izvesti s obzirom da je teren bio zapušten i u vrlo lošem stanju. Sada je jedan od najljepših terena u cijelom Bokokotorskom zalivu. Višak zemlje i smeće, zeleni odpad i korov su uklonjeni, pored ograde su posađene masline, kao i drugo ukrasno zelenilo, konstrukcija terena je okrečena, a podloga uz dosta napora mještana volontera kojima se ovom prilikom zahvaljujem, je vraćena u funkciju. Cvjećara Zožeta nam je maksimalno izašla u susret – priča Crnogorčević.

U MZ poveli su računa  o parku i najmlađima, koji su tako ponovo dobili mobilijar za igranje: uređene su klupe, popravljene ljuljaške i tobogani koji su bili van funkcije.

„Dosta je rađeno i na vodovodnoj infrastrukturi a posebno bih izdvojio rješenje dugogodišnjeg problema izlijevanja vode ispod magistrale kod cvjećare Kalia, koja se toliko godina izlijevala da su mještani mislili da se radi o izvorskoj vodi. Na postojećim stubovima postavljena je i nova led rasvjeta kroz  kompleten Kumbor. Postavljeno je novo autobusko stajalište kod Torte. U saradnji sa stanarima, obnovljena je fasada zgrade u kojoj se nalazi kancelarija MZ“, istakao je Crnogorčević.

 

Treba svi da se uključe u uređenje Kumbora

Mještani Kumbora prepoznali su pozitivan impuls koji je sa sobom donijelo novo rukovodstvo, i sami se dobrovoljno uključuju i daju svoj doprinos uređenju Kumbora, što je najveći uspjeh, a to je probuditi mještane iz letargije koja je trajala godinama:

„Jedan mještanin sam i o svom trošku organizovao je uklanjanje i transport velikog lanca teškog oko 5 tona, koji je staro rukovodstvo ostavilo pored parka prije desetak godina, a u svrhu za koju je nabavljen, nije iskorišćen“.

Ako samo 10 mještana Kumbora volonterski radi a ostali gledaju sa prozora, to nije dobro, kaže Crnogorčević i poziva sve da se uključe u akcije uređenja mjesta.

MZ Kumbor uspješno je obradila u protekla tri mjeseca preko 150 pismenih zahtjeva Kumborana, a na svaki zahtjev je vrlo brzo odgovoreno.

Ljetnji period, s obzirom da su građevinski radovi zabranjeni koriste da se posvete uređenju imovinsko pravnih odnosa i riješavanja statusa nekih površina i objekata.

U septembru pripremaju prostor za street workout, a on se nada da će krenuti sa uređenjem i osvjetljavanjem crkvenog puta, rješavanjem pitanja nakupljanja vode na autobuskoj stanici ispod restorana Olimpija.

 

Brodet fešta u subotu

U subotu, 6. avgusta biće upriličena  fešta brodeta i vina. Program počinje od 16.30 h omladinskim turnirom u vaterpolu, u 19 h je boćarski turnir u kome će Kumborani poslije mnogo vremena imati svoju ekipu.

Oko 20 h planirano je predavanje i prezentacija na temu istorije Kumbora, o čemu će govoriti dr Špiro Vuković.

Od 21 h, uz klapu Stari Kapetan, počeće fešta od brodeta i vina.

Dan kasnije, od 20 h ispred Doma kulture u Kumboru biće održana edukativna lutkarska predstava za djecu o higijeni zuba, u realizaciji Željka Vavića.

11 Komentari

  1. I sluzbenik i presjednik za desetku.Samo da vidimo kolko potencijala imaju.Bravo za mjesnu zajednicu kumbor. Davno sam otisla i ljeti kad dodjem gusi me neka tisina u vazduhu se osjecala ustajalost,ljepilo…ove godine sam radosna osjeca se duh mladosti poleta snage. Mjesto konačno diše.Bravo!

  2. Mislim da se konačno pronašao pravi model za rad… MZ trebaju funkcionisati na primjeru Sutorine i Kumbora! Ne treba mnogo finansijskih sredstava da bi se mjesto uredilo i oživilo, Branko je primjer za to! Svaka čast za ovog momka koji sebe neprestano nesebično daje mjestu i ljudima Kumbora! Bravo!!!

  3. Bravo za Branka. Kada bi svi pošli od svog mjesta i radili kao on mi bi cvjetali. Ne bi se zalili na Opštinu , vlast…..

  4. Volonterski rad je davno prevaziđen,kao i neupućenost građana,tako da svi koji gledaju znaju zašto gledaju isto kao i oni koji rade znaju zašto rade.Ne folirajte se.

  5. Ovo je prosto nevjerovatno odakle ljudima toliko volje da rade džabe,ali svaka čast Branku.Sramota bi i bilo da Kumbor cijeli ne bude uredan dok se Porto završi.Motiv je čudo.Nekad isti čovjek na drugome mjestu za ništa nema volje,jer ….

  6. Pohvale za mjesnu zajednicu ovo je pravi dokaz da mlade snage treba da vode mjesto.Zaista se kumbor ne moze prepoznat, s par pametnih poteza je učinjeno čudo.Samo tako nastavite.Lično sam doživjela da me gospođa koja radi nazove da me obavijesti dokle je stiglo rješavanje moje prijave.Pravo osvježenje i prijatno iznenađenje.

Ostavite komentar

*

code