U majskim restrikcijama Herceg Novi bez vode iz regionalnog sistema

U majskim restrikcijama Herceg Novi bez vode iz regionalnog sistema

3383
8
Podijeli

regionalni vodovod mapaPočetkom aprila krenula je sanacija tivatskog starog cjevovoda, kojim će se opština Herceg Novi snabdijevati vodom iz regionalnog sistema vodovoda. Riječ je o pripremnim aktivnostima nakon kojih će uslijediti početak I faze spajanja Herceg Novog na regionalni sistem. Sanira se stari cjevovod koji je izgrađen prije tridesetak godina, čime će biti poboljšan dotok vode sa tivatske strane ka Herceg Novom, kazao je za Radio Jadran, glavni inženjer u Regionalnom vodovodu, Ivan Špadijer. Međutim, zbog tih radova Bijela i Kamenari neće dobijati vodu iz pravca Tivta tokom najavljene 15-odnevne obustave vode za Herceg Novi sa Plata.

– Radi se tzv. “no dig” metodi, bez iskopavanja rovova, kojom se sanira unutrašnji zid cjevovoda oblaganjem materijalom koji je atestiran za snabdijevanje pitkom vodom visokog kvaliteta. Radovi su u početnoj fazi. Za sada je izvršeno snimanje stanja, na osnovu kojeg će se utvrditi konačna dinamika. Očekuje se da će 31. maja ti radovi biti okončani – pojasnio je Špadijer.

Picerija i restoran

On je dodao da je riječ o dijelu sistema koji služi za privremeno priključenje opštine Herceg Novi na regionalni sistem vodosnabdijevanja, koji se obavlja nekoliko godina unazad, a zahvaljujući kojem hercegnovska rivijera dobija od 50-60 sekundnih litara vode sa tivatske strane. Kako ove godine nijesu bili na vrijeme obavješteni o terminu remonta tunela HE Trebišnjica i restrukcijama u Novom, ne mogu obustaviti započete radove i neće moći te količine da isporučuju od 14. do 31. maja, kada su nakndano najavljene restrukcije u Novom.

Inače, dužina starog cjevovoda je 720 m, od objekta prekidne komore Tivat do pumpne stanice Podkuk. Njegovu rekonstrukciju finansira u potpunosti Regionalni vodovod iz sopstvenih sredstava, u visini od 300 hiljada eura.

– U sljedećoj fazi, kada se dobije građevinska dozvola i obezbijede finansije, treba da se izgradi još 3,2 km cjevovoda sa pratećim objektima i u tom trenutku biće okončana I faza u okviru koje će sve opštine crnogorskog primorja, uključujući i Herceg Novi, biti prikopčane na regionalni sistem – naveo je Špadijer.

Da bi se za taj dio posla raspisao tender za izgradnju nedostajuća 3,2 km cjevovoda, po Zakonu o javnim nabavkama potrebno je obezbijediti finansijska sredstva, jer je Regionalni vodovod obezbijedio neophodnu tendersku proceduru. Pregovori oko obezbjeđivanja sredstava i dalje su u toku sa kompanijom Azmont investments, podsjetio je Špadijer, ali konkretnog dogovora još uvijek nema.

Predstavnicima hercegnovskog Vodovoda u srijedu će biti prezentovan čitav projekat.

Ponovićemo da hercegnovsku opštinu od 14. do 30. maja očekuju redovne restrikcije zbog čišćenja tunela HE Trebišnjica. “Olakšavajuća” okolnost je što one ipak neće biti  u glavnoj sezoni, kao prošle godine, a vode bi trebalo,ipak, da bude dovoljno za svaki dio grada.Jer,za očekivati je dodatne količine iz konavoskog vodovoda,a lokalna iszvorišta su izdašna. Opačica je trenutno u punom kapacitetu i moći će da isporuči 160 l/sec  vode, 80-90 l trebalo bi da se isporučuje sa Mojdeža.

8 Komentari

 1. No dig-metoda za vodovod, objesite macku o rep, i ako to neko napravi sa starim vodovodom u duzini od 750m, krajnji efekat ce biti vrlo skupa sala, bacen novac u more,a nama Novljanima bacanje pjeska u oci.
  0  0
 2. DOK JE U LJETNJIM MJESECIMA VODA IZ NASEGA GRADA ISLA PUT TIVTA I BUDVE NIJE BILO PROBLEMA,SAD JE ODJEDNOM PROBLEM KA TREBA POMOĆ OVOJ PREKO TRAJEKTNOJ ENKLAVI I SLIJEPOM CRIJEVU CRNE GOJE.
  0  0
 3. Pa primena “no dig” metode za “popravke” starih cjevovoda nije dovoljno potvrđena u praksi! Ova metoda se prvenstveno koristi za obnovu i popravke kanalizacionih vodova, za “prokopavanje” otvora kroz zemljište u koje se postavljaju cevi i dr. Kako se “ponašaju” tako popravljeni cjevovodi, za snabdijevanje pijaćom vodom, nakon više godina eksploatacije (10, 20, 30 godina), za sada NEMA POTVRDE, jer je to “relativno” nova metoda. Ne treba se “igrati” sa pijaćom vodom! Ko će biti odgovoran, ako posle, samo par godina, se pokaže da su “uzalud bačeni novci”, sve treba ponovo raditi!
  0  0
 4. Poslednjih 20 – 30 godina hercegnovska rivijera, od Kamenara do Igala ima problema sa snabdijevnje vodom. Sa udaljavanjem od Herceg Novog, ka Kamenarima, problema sa snabdijevanjem vodom je sve više. Kada se gradio regionalni vodovod na crnogorskom primorju, zašto opština Herceg Novi nije priključena na taj vodovod? Pa davno se zna da sabdijevanje vodom sa Plata nije sigurno, veoma skupo i često je u funkciji političkih odluka hrvatskih vlasti. Zato, HITNO, konačno više, treba ovaj problem riješiti. Zašto se to stalno odlaže?
  0  0
 5. Koja je to specijalizovana kompanija koja ce izvrsiti popravak unutrasnjosti cjevovoda I na kojoj duzini,i koja ce ustanova potpisati da su izvrseni radovi u skladu sa standardima za pitku vodu ???
  0  0

Ostavite komentar

*

code