U motelu Dubrava: Nezavisni stvaraoci Novog traže prostor

U motelu Dubrava: Nezavisni stvaraoci Novog traže prostor

4855
15
Podijeli

Forum naslovljen pitanjem „Gdje je prostor za saradnju donosilaca odluka i aktera, koji djeluju nezavisno od javnih/državnih i kulturnih institucija u Herceg Novom?”, najavljen je za sjutra, u pet do podne, kao dvanaestosatni događaj “12h re:hub”.

images_slike_gradovi_hn_objekti_motel_dubrava_rjU motelu Dubrava, na nekadašnjoj recepciji,  Mreža aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog organizuje “12h re:hub“ kojim  žele da prikažu bogatstvo ponude hercegnovskih vaninstitucionalnih kulturnih udruženja i individualnih umjetnika. Cilj je ukazati da hercegnovski stvaraoci, naročito iz domena izvođačkih umjetnosti, uglavnom nemaju mjesto za rad i nastupe, i to u gradu koji pretenduje na prepoznatljivost po svojoj kulturno-umjetničkoj ponudi.

Picerija i restoran

Učešće u programu su potvrdili brojni hercegnovski umjetnici iz svih domena stvaralaštva, kao i predstavnici institucija,  sa kojima se kroz formu okruglog stola otvara dijalog o zajedničkim novim modelima saradnje. Pored rezidentnih umjetnika akciju su podržali i evropski poznati Hercegnovljani – 3D video artist Filip Roca, čiji će se rad projektovati tokom programa i ilustrator Vanja Vikalo, koji je uradio i logo za “12h re:hub“.

Učešće u Forumu – okruglom stolu za sada su potvrdili direktor JUK Herceg Fest, Stevan Koprivica, sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi, Tamara Lepetić,  direktor Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Nikša Grgurević, direktor Gradskog muzeja i galerije, Đuro Beli Prijić, a  ispred NVO sektora  članica Upravnog odbora Kooperative – regionalne platforme za kulturu, Tanja Rajić. Moderatorka panela biće Senka Domović Bulut.

Neposredno poslije foruma, od 14 h,  predstaviće se  pjesnikinja Ksenija Matović. Uslijediće  muzička sesija sa Petrom Kraljevićem i potom druženje sa pjesnikinjom Mirjanom Matijašević.

U dnevnom terminu će biti predstavljeni likovni radovi i fotografije novskih umjetnika, poput Vanje Berberović, Zorane Mandić, Predraga Porobića, Bosiljke Pušić, Gane Vujović, Voja Kilibarde, te brojnih članova ULUHN-a, kao i retrospektiva fotografija koje obilježavaju rad više od petnaest novskih organizacija i pojedinaca, dok je za 16 časova predviđen scenski nastup – stilizovani pokret kluba Lili.

Od 17h podijum preuzimaju hercegnovski muzičari – Heavy Hour, Boka bend, Dragan Đorđević & prijatelji, Meštri O’Majka, Ivan Martinetti, da bi od 20 sati cijelu manifestaciju svojim DJ setom zaokružili 2beat, Groovy Castel Nuovo Crew – Dj Nessuno i Dj BodziE, kao i DJ Ana RS i DJ Budo Šuković.

Učešće u 12h re:hub-u je na volonterskoj osnovi – svi organizatori i učesnici manifestacije rade bez honorara, ujedinjeni u akciji koja  je platforma za postizanje dugoročnih i veoma važnih ciljeva za sve umjetnike i aktere nezavisne kulturne scene, za publiku željnu dobrog programa i za budućnost kulture u Herceg Novom.

Mreži aktera nezavisne kulturne scene Herceg Novog do sada su se priključili: Urban Nova, Hercegnovsko Pozorište, Omladinski centar, Omladinski kulturni centar, Hercegnovski strip festival, Udruženje Ruke, Alternaut, Sinergija, NVO Bruna, NVO Nada, Teatar Plus, Lira, ORKA, Bokeške gulozece, SPKD Prosvjeta, NVO Egzodusi,  Slađana Vujović i drugi.

15 Komentari

 1. Hvala.Evidentno da je za tebe samo jedan nacionalizam nacionalizam.Prodiskutuj ovo sa Markom Carom iz starog grada,ili sa Ekatarinom Vlastelinovic.No ,ako i dalje ne shvatas onda sa fra Ivanom Stojanovicem.Sledi misao ne znakove interpunkcije ,njima je Pitija mnoge vodila na krivi put.To je pitanje obrazovanja ili izobrazovanosti.Toliko o tome.A pitanje crkve i kulture otvara mnoga pitanja.Istorija,arheologija,filozofija ,etnologija,antropologija, filozofija,teozofija,arhitektura umjetnost,muzika,skulptura i pitanje crkve i nase pismenosti.Jesmo li pismeni i od kada?I bokeljko bokelji ne omalovazavaju nikog a pogotovo ne sebe.
  0  0
 2. Bokelj, pored sumnjive pismenosti za nekoga ko komentarise kulturu i niza lupetanja, pitanje za tebe: na koji nacionalizam mislis i u cemu se manifestuje? Izuzmimo Trg cirilice koji je crkveni a ne gradski. Molim te da koristis znake interpukcije kako bi koliko toliko razumijeli tvoju ekpertizu.
  0  0
 3. Kulturna scena u Novom je mrtva i to pogotovo ova zvanicna ,nje nema ,zaposljavanje kadrova bez znanja i iskustva u kulturnom stvaralastvu,npr EPK projekat ,predstava kostana kuca Ive Andrica itd itd stalno se prica da je kultura da radi grejanje u dvorani park ,grejanje za sta????????????Pozoriste mozda ,ne istrjerano ,kulturni forumi ,diskusije predavanja ,nema ih,samo cvjeta nacionalizam kao nikad i zloupotreba kulture.Strasna pogubna zloupotreba kulture u politicke svrhe i tada igra staklenih perli prestaje,svaka kritika se zove malizia ili cakule.Car je go,go, kultura nacionalizma i otpadnih voda.
  0  0
 4. Za ‘montenegrin’ – nadam se,i želim vjerovati da ste ovo napisali u ironičnoj konotaciji…..ako,pak,niste,onda bih vam uradak nazvao stupidarijom! Pominjete zakone ove države! Možda ne mislimo na istu državu! Ako mislimo,to je ova (država) koja je omogućila sve ovo što je antipod zakona;selektivne zakone,negativnu selekciju,neznalice na svakom koraku….Biće su svi zakoni potpuno poštovani kada je narečeni gospodin ‘kupio’ firmu u čijem je sastavu motel ‘Dubrava’,a posebno je po zakonu način na koji istom ‘upravlja’ evo 10 godina. Zato,djeco,pokažite dozu mladalačkog prkosa,dignite i umjetnički glas,probajte sebi napraviti od Novoga bolje mjesto za život! A gospodin ‘prihvatizator’ i vlasnik….da ako vam to oprosti,prašta se i njemu podosta! U suprotnom,neka tuži,i to je neki znak!
  0  0
 5. U Herceg Novom NE POSTOJI nijedan vid kulturne scene.Nije za to kriva generacija,ova ona, vec poremeceni sistem vrjednosti koji se lako primio na podanicki gen. Nije kriva vlast,sadasnja buduca prosla, vec roditelji koji su vas ucili da cutite.CUTI RADI POSLA,CUTI ,CUTI CUTI…
  I u ovom projektu ce se naci prvi medju jednakima.NVO ili VO jadno je da se svadjate po portalima,podjite gore,pomozite sto mozete pa neka ih izbaci Vektra(izbacio je koliko Novljana iz Novog za 12 god).Sujeta vas jede dragi Novljani .Podrska za kulturnu scenu ali rastjerati sve koji je vode bili oni zavisni ili nezavisni jer njihova arogancija (samo njima argumentovana)neznanje i ciljevi su grobari Novske kulturne scene
  0  0
 6. Имам утисак да дежурају она два старца из Мапет – шоу и дају коментаре на овом сајту, чим неко од омладине нешто уради.
  0  0
 7. Vi i vama slični koji komentarišete kako upadaju na privatnu svojinu, ste otrov za mlade ljude u Herceg Novom. Sva ste vrata pozatvarali djeci koja nemaju budućnost, pa se sada svi okupljamu u Parku “Boke” kao jedino utočište koje niste još uvijek prodali. Herceg Novi prodaju i rentiraju bezidejni ljudi koji vrte novac kroz kolotečina projekte. Svakogodišnje obnavljanje šetališta, čišćenjem mora od nepostojećih bombi vrtite paru. Sve što ste znali posljednjih dvadeset godina jeste da prodate. Da ne pričamo o korupciji u zavodu za izdavanje građevinskih dozvola i urbanističku sredinu. Grad će bukvalno doživjeti renesansu onoga dana kada ova ukleta generacija koja je na vlasti izumre.
  0  0
 8. Upadati u privatnu svojinu je krivično djelo.Ovo nam pokazuje koliko se poštuju zakoni ove države.Gosp. Brković će ih dobiti na sudu.
  0  0
 9. Pošto je ovo privatno vlasništvo kako je prodato i kome to je druga priča samo da pitam kad dođu i poćeraju ih odatle ili još popiju kakvu prijavu zbog upada u vlasništvo hoće li opet da kukumaču i vrište kao ugroženi ovakvi onakvi… Ima dosta zavisnih među nezavisnim što čuda stvoriše…
  0  0

Ostavite komentar

*

code