U MUZIČKOJ ŠKOLI HERCEG NOVI POČINJE KAMPANJA “SVAKO DIJETE TREBA PORODICU”

U MUZIČKOJ ŠKOLI HERCEG NOVI POČINJE KAMPANJA “SVAKO DIJETE TREBA PORODICU”

170
0
Podijeli

dan otvorenih vrataDa razvoj hranitesljtva postaje značajan državni poduhvat kome se pridružuje i Herceg Novi potvrđuje i kampanja “SVAKO DIJETE TREBA PORODICU” koja će početi ovog vikenda u hercegnovskoj Muzičkoj školi.
Kako podsjećaju iz JU Centar za socijalni rad u martu 2012. godine, Vlada CG je usvojila Strategiju za razvoj hraniteljstva u Crnoj Gori 2012-2016, koja sadrži detaljan Akcioni plan. Opredjeljenje države za donošenje ovakvog strateškog dokumenta za razvoj hraniteljstva je jasno, jer se njime nastoji obezbijediti dobrobit i izjednačavanje prava sve djece u Crnoj Gori. U junu 2013. godine usvojen je novi Zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti koji takođe, propisuje niz mjera i usluga koje se obezbjeđuju kao podrška biološkoj porodici i alternative institucionalizaciji, za onu djecu koja ne mogu ostati sa svojim biološkim porodicama. Urađen je i prvi prijedlog podzakonskog akta o hraniteljstvu.
– Zbog toga, aktivnost na regrutovanju novih hraniteljskih porodica i preduzimanju mjera za stvaranje uslova za unapređeje porodičnog smještaja djece, predstavljaju imperativ nadležnih državnih organa, nevladinih organizacija i drugih zajednica i ustanova, koje se bave pitanjima ostvarivanja i zaštite dječjih prava – navode iz novskog Centra.
U Crnoj Gori je, prema zvaničnim podacima, 320 djece je u hraniteljskim porodicama, od kojih je samo 14-oro u nesrodničkim porodicama. Za taj vid smještaja spremno je još 40-oro djece. U Herceg Novom 12-oro djece smješteno je u 9 hraniteljskih porodica od kojih je troje djece u 3 nesrodničke porodice. Osim toga u dvije novske hraniteljske porodice smještena su djeca iz drugih opština Crne Gore.
– Otvarajući vrata svoga doma za djecu koja su ostala bez odgovarajuće roditeljske brige pozitivno ćete uticati na njihov život i razvoj, pri čemu čineći dobro za druge mnogo dobrog i dobijate – napominju u Centru za socijalni rad i pozivaju zainteresovane i humane porodice da 2. novembra u 13 h, u sali Muzičke škole prisustvuju početku kampanje “Dan otvorenih vrata – Svako dijete treba porodicu”.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code