U naredne četiri godine ulaganje u poljoprivredu 87 miliona eura

U naredne četiri godine ulaganje u poljoprivredu 87 miliona eura

1
Podijeli

Od danas teče prvi Javni poziv u okviru velikog IPARD programa, kojim će u naredne četiri godine u crnogorsku poljoprivredu biti investirano 87 miliona eura. Od tog iznosa 39 miliona će biti iz evropskih fondova, 12 iz nacionalnog budžeta i 36 miliona eura odnosiće se na učešće proizvođača.

To je najavio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović na Kućama Rakića, na gazdinstvu Vasa Ujkića i njegove porodice, koja je korisnik podrške ministarstva.

Picerija i restoran

Simović je kazao da korisnici ovog javnog poziva mogu biti sva fizička i pravna lica koja su registrovana za bavljenje poljoprivredom i koja već imaju određenu poljoprivrednu proizvodnju u sektorima proizvodnje: mlijeka, mesa, jaja, voćarstva, povrtarstva, ratarstva, uzgoja gljiva i pečuraka, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstva, maslinarstva, pčelarstva, ribarstva. Obuhvaćeni su faktički svi sektori.
Kako je pojasnio ministar investicija može biti izgradnja ili rekonstrukcija objekata, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na gazdinstvu, podizanje voćnjaka, vinograda, maslinjaka, zaštićenih prostora, investicije u sisteme za korišćenje obnovljivih izvora energije, nabavku košnica, izgradnju ribnjaka i ostalo.

-Ovim javnim pozivom podržaće se investicije u iznosu od 10.000 eura do 500.000 eura, a podrška iznosi do 60 odsto prihvatljivih troškova, a ako se radi o mladom farmeru ispod 40 godina, podrška iznosi 65, dok za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 mnv podrška iznosi čak 70 odsto, istakao je ministar Simović.

On je dodao da su u njegovom resoru vrijedno radili i da su stvoreni uslovi za raspisivanje prvog Javnog poziva u okviru velikog IPARD-a koji znači veliku podršku Evropske unije Crnoj Gori i njenom sektoru poljoprivrede.

– To je velika šansa i naša poljoprivreda neće biti ista prije i poslije realizacije IPARD-a. Veliki IPARD je velika odgovornost svih uključenih aktera: i proizvođača i stručnih službi i brojnih institucija na državnom i lokalnom nivou- kazao je ministar.
Prema njegovim riječima ovo nije samo projekat Ministarstva već i evropskih partnera, predstavnika opština, šest Ministarstava i četiri nadležne Uprave i Agencije i IRF.

– Vlada je zadužila ove institucije da prioritet u radu daju predmetima i izdavanju dokumentacije, na osnovu koje se ostvaruje pravo na podršku iz IPARD-a. Vlada je danas na terenu i šalje jasnu poruku da će biti u službi proizvođača u svim fazama ovog projekta, kako bi efikasno iskoristili raspoloživa sredstva, poručio je Simović.

Javni poziv otvoren je do 15. maja i već od naredne nedjelje Ministarstvo kreće u promociju poziva neposredno na terenu. On je najavio i da će ubrzo biti objavljen i drugi javni poziv iz velikog IPARD-a, koji će biti namijenjen prerađivačima.
Predstavnik Delegacije EU u Podgorici, Hermann Spitz, smatra da je taj događaj prilika da se cijene napori Crne Gore koji su rezultirali time da je državi povjerena operativna struktura krajem prošle godine sa implementacijom IPARD-a II, uključujući upravljanje budžetom.

-Prethodnim programima IPARD Like 1 i IPARD Like 2 sa budžetom od osam miliona eura više od 450 farmera i preko 50 kompanija imale su koristi od ovih investicija”, precizirao je Spitz.

On očekuje da će u narednim mjesecima doći još toga i da će naredna IPARD mjera, koja se tiče prerade hrane i plasiranja poljoprivrednih i proizvoda ribarstva, biti lansirana uskoro.
Prema njegovim riječima, IPARD ima potencijal da transformiše sektor poljoprivrede Crne Gore i efikasnu implementaciju Programa koja će pokazati sposobnost Vlade da upravlja fondovima EU što je važno u procesu pristupanja Crne Gore EU.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code