U nedjelju obilazak Kamenog

U nedjelju obilazak Kamenog

3
Podijeli

U organizaciji NVO Eko Boka i MZ Kameno-Žlijebi, a u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora, planiran je obilazak zanimljivosti sela Kameno: Tajno brdo, Šilobod i Đevojačke grede, te crkvu Sv. Jovana.

Djevojačke grede, arheološki lokalitet

Okupljanje je na odmorištu „Kotobiljski izvor“, u nedelju, 4. marta, u 10h. Do tog mjesta zainteresovani mogu doći ili 40-o minutnim pješačenjem markiranom stazom od glavne autobuske stanice, ili putem Meljine-Trebinje, za manje od 10 minuta vožnje.

Picerija i restoran

Nakon Kotobilja i podsjećanja na Kotobiljsku bitku, presudnog događaja za oslobođenje zapadne Boke, pješačkim putem ide se na Tajno brdo (490 m) i njegove vojne položaje, korištene tokom austrougarske vlasti, preko Kraljevine Jugoslavije, SFRJ,  pa sve do kraja SRJ. Tajno brdo je zaštićeno kulturno dobro i odličan vidikovac.

Zatim je predviđen silazak u sjeverno podnožje Tajnog brda, mjesto u okviru istog vojnog kompleksa, sa obilaskom austrougarskih tunela, ukopanih u samo brdo, ali i podzemnog betonskog skloništa, izvedenog daleko grandioznije i monumentalnije, rađenog u doba SFRJ. Pravljeno je da odoli najmoćnijoj vojnoj tehnici toga doba. Sastoji se od komplikovanog i potpuno autonomnog sistema prostorija različite namjene, uključujući prostranu komandnu sobu, spavaonicu, sopstveni rezervoar vode, sistem za ventilaciju i prečišćavanje zraka, sanitarne prostorije itd.

U ostatku ture je  šetnja do brda Šilobod, takođe upotrebljivanog u vojne svrhe, ali u još dužem vremenskom razdoblju, počevši od Ilira. U blizini se nalazi i arheološki lokalitet Đevojačke grede, sa nekoliko ilirskih tumula, mjesta sahranjivanja seoskog stanovništva ovog kraja u vremenu prije dolaska Rima.

Posljednja planirana destinacija je crkva Sv. Jovana na Kamenom, skladno kameno zdanje sa prostranom portom i nedavno renoviranom crkvenom kućom, mjestom održavanja Sajma domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa.

Tura je pogodna za osobe u prosječnoj, pa i lošijoj fizičkoj kondiciji. Potrebno je imati lampu (za razgledanje podzemnog skloništa),odgovarajuću obuću i mali ruksak sa rezervnom robom i nešto hrane i pića. Štapovi su takođe korisni dio opreme. Telefon, odnosno foto-aparat i dobra volja se podrazumijevaju! Učešće u događaju je besplatno, a uključuje vođenje, priču o zanimljivostima kraja i degustaciju tradicionalnog posluženja. Učešće je na sopstvenu odgovornost.

Koordinator programa „Orjen, planina kraj mora“, je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, dok su organizatori pojedinačnih dešavanja: PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka”, HPD „Dubrovnik“ i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

U ovoj najavi organizatori nijesu precizirali hoće li program odložiti u slučaju lošeg vremena.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code