U OKTOBRU CEREMONIJA ODAVANJA POČASTI ZA 780 STRADALIIH VOJNIKA AUSTROUGARSKE MONARHIJE

U OKTOBRU CEREMONIJA ODAVANJA POČASTI ZA 780 STRADALIIH VOJNIKA AUSTROUGARSKE MONARHIJE

149
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Ambasada Austrije će 8. oktobra u Herceg-Novom prirediti ceremoniju odavanja počasti palim i umrlim vojnicima, na Gradskom groblju na Savinskoj Dubravi, koje je pred Prvi svjetski rat formirala Vojska austrougarske monarhije.

To su dogovorili predsjednica opštine Herceg-Novi, Nataša Aćimović i vojni ataše Ambasade Republike Austrije iz Beograda Tomas Ahamer i austrijski potpukovnik Martino Šeser.
Tog dana biće položeni vijenci, održana komemoracija i izrečena molitva za pokoj duše svih palih vojnika. U ceremoniji će učestvovati pripadnici Vojske Crne Gore.
Kako je najavljeno, očekuje se prisustvo ambasadora Austrije i Mađarske u Podgorici, Johana Froliha i Kristijana Poše, a čeka se i potvrda o dolasku crnogorske ministarke odbrane, Milice Pejanović Đurišić, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore Dragana Samardžića, kao i predstavnika ambasada i vojnih izaslanstava drugih država.
„Tražili smo posebno mjesto, jer će ovo biti prva ceremonija ovog tipa u Crnoj Gori. Nadam se da ćemo ceremoniju organizovati svake godine u Herceg-Novom”, istakao je austrijski vojni ataše Tomas Ahamer.
Opština Herceg-Novi će se pobrinuti za obezbjeđenje ceremonije i ozvučenje, kao i za čišćenje spomen grobnice poginulim i umrlim vojnicima, kazala je Aćimović.

Picerija i restoran

VJEČNO POČIVALIŠTE ZA SKORO 780 VOJNIKA

Gradsko groblje na Savini, osnovano je pred Prvi Svjetski rat, kao austrougarsko vojno groblje. Prema podacima koje je prikupio Ćaba Mađar, počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori, na tom mjestu počiva oko 780 boraca, pretežno austrougarskih, ali i engleskih, italijanskih, srpskih. On posjeduje spisak sa imenima svih vojnika.
„Groblje je nakon rata preuzela Kraljevina Jugoslavija i bilo je nadležnost Vojne Bolnice u Meljinama. Nakon Drugog svjetskog rata uslovi za prevoz preminulih vojnika poboljšali su se, pa je groblje postalo teret za Bolnicu. Tada je predato Opštini i vremenom je preraslo u gradsko groblje”, kazao je Mađar.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code