U ovoj godini novo vozilo, plovilo i oprema za Službu zaštite i...

U ovoj godini novo vozilo, plovilo i oprema za Službu zaštite i spašavanja

2277
9
Podijeli

Za “Projekat opremanja Službe zaštite i spašavanja Opštine Herceg Novi vatrogasnim vozilom i opremom”, Vlada Japana donirala je 63.815 EUR. Ugovor su juče u Ministarstvu prosvjete potpisali ambasador Japana u Crnoj Gori, Đuići Takahara i potpredsjednik Opštine Herceg Novi, Dragan Janković.

Japanski ambasador je ukazao na značaj donacije opštini Herceg Novi, koja će od sada biti bogatija za jedno protivpožarno vozilo i spasilačku opremu.

Picerija i restoran

Potpredsjednik Opštine Herceg Novi istakao je da će donacija Vlade Japana biti od izuzetnog značaja za Službu zaštite i spasavanja i dodaje da ona predstavlja simbol povjerenja i prijateljskih odnosa naroda Crne Gore i Japana.

Ovaj projekat odobren je u okviru POPOS granta japanske Vlade, za koji je aplicirano zahvaljujući dobroj saradnji Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi i Službe zaštite i spasavanja.

Ilustracija

POPOS grantovi japanske Vlade podržavaju društveni razvoj i obezbijeđuju finansijsku pomoć neophodnu za realizaciju projekata koji  doprinose ekonomskom i socijalnom razvoju. Zaštita životne sredine, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana.

Kapitalnim budžetom Opštine Herceg Novi za 2017. godinu 15 hiljada EUR je predviđeno za kupovinu plovila koje će koristiti Služba zaštite i spašavanja i Komunalna policija. Plovilo će služiti za spašavanje u situacijama na moru, kazao je Radiju Jadran načelnik Službe zaštite i spasavanja, Aleksandar Škobalj.

– U slučaju sudara brodova, za transport našega ljudstva. Može da se prebaci oprema, može da se koristi u slučaju hitne pomoći za prebacivanje povrijeđenih sa Luštice ili nekog drugog dijela zaliva – kazao je Škobalj.

Služba je u prošloj godini ušla u pilot projekat “spasavanja na moru”, jer je sklopljen  ugovor sa firmom “Emergensea”, koji su joj  na korišćenje ustupili gliser velikih performasni. Ove godine, kako je kazao Škobalj, želja je da se plovilo kupi, a ne iznajmljuje.

Škobalj je informisao da je Opština Tivat u saradnji sa Proto Montenegrom realizovala projekat kupovine plovila za gašenje požara na moru, pa će nadleži iz Opštine Herceg Novi pokušati da zaključe ugovor o saradnji sa Tivćanima, kako bi u hitnim intervencijama bili operativni i na moru.

Pored toga, 4 pripadnika Službe proći će kurs za ronioca za prvu zvijezdicu, koji počinje kroz mjesec i traje četiri mjeseca. Tako će Služba zaštite i spašavanja u nastupajućoj ljetnjoj sezoni, uz interventno plovilo, biti bogatija i za 4 obučena ronioca za intervencije na vodi.

9 Komentari

 1. Slazem se sa Nitroxom…zasto ne raspisete konkurs…kako se moze povjeriti neciji zivot poslije 4 mjeseca kursa moj Aco…u HN ima ronilaca koji su obuceni po tim pitanjima ili je i ovdje bitna politicka pripadnost… pa imas komsiju na 200 metara koji je priznati ronilac ( ima opreme u vrijednosti jedno sigurno 50.000 eura ) naravno ne u CG jer ga ne zanima ovo bezvlasce, ili neodgovara jer je druge politicke opcije…al da ga nehvalim da kazem da se to ovako neradi…nedaj Boze da se desi nesto pa da ti ronioci nebudu mogli uradit posao…kasno ce bit tada i za glavu se hvatat i trazit izgovore za neuspjeh.
  Puno vam srece zelim…bit ce vam potrebna…
  p.s. Hvala adminu ako objavi ovo.

  3
  1
 2. Takodje gospoda koja hvale projekat nisu sem noge uz pivo na stomaku brckali u more a kamoli da znaju bilo sta o ronilackoj opremi i kursevima koliko traju ,tako da sve pohvale za ideju i projekat ali vam hvali iskustva u ljudstvu i opremi a da ne pricamo o kursistima veliki zalogaj olako shvacen. . .

  6
  1
 3. Ovcigledno namjestanje posla ,ima nas Novljana koji smo samostalni ronioci R3 zavrseni legalni kursevi sto mi ne mozemo dobiti posao zasto ne raspisete konkurs gospodo pa provjeru ne uradite da vidimo ko je spisoban da obavlja ovakve odgovorne poslove mozda su neki od nas vec nesto slicno i radili igrate se sa ljudskim sudbinama i sa sudbinama ne iskusnih ronioca koje upravo vi sa ovim pravite,bolje pazite da se poslije neko ne hvata za glavu ,da se primjetit da ni organizatori svega ovoga nisu upuceni u ove stvari a vec se pitaju za sve . . .

  9
  1
 4. Svaka cast za Sluzbu…Samo naprijed gurajte odlicni su vam projekti…A ovi sto se prave pametni nisu nikad Iz Herceg Novog nidje otisli pa imaju seljacku filozofiju…

  10
  9
 5. Pa ce ti ronioci za 4 mjeseca nauciti da rone..mogu dobiti prvu kategoriju..osnovnu..a sa time ne smiju roniti bez vodje, samostalnog ronioca…koga ce oni spasit da mi je vidjet..no se kod nas sve radi protiv zakona..tako da i ovo moze..namjestaj te poslove..bravo

  13
  9

Ostavite komentar

*

code