U PONEDJELJAK KOMEMORATIVNA SJEDNICA ARHEOLOGU ILIJU PUŠIĆU

U PONEDJELJAK KOMEMORATIVNA SJEDNICA ARHEOLOGU ILIJU PUŠIĆU

91
0
Podijeli

Povodom smrti našeg sugrađanina Ilije Pušića, Opština Herceg-Novi organizuje komemorativnu sjednicu u ponedjeljak, 7. septembra, u 11 sati u Velikoj sali Skupštine opštine.

O životu, radu i djelu magistra arheologije Ilije Pušića govoriće direktor Javne ustanove kulture Herceg Fest, Stevan Koprivica i predsjednik Društva arheologa Crne Gore, Mile Baković.
Ilija Pušić rođen je 1922. godine u Kumboru. Karijeru je započeo kao učitelj u Bjelskim Kruševicama, da bi kasnije, inspirisan bogatstvom istorijskog i kulturnog nasljeđa hercegnovskog kraja, ostatak života posvetio arheološkim istraživanjima. Bio je direktor Zavičajnog muzeja „Mirko Komnenović”, osnovao Galeriju „Josip Bepo Benković” i časopis za kulturu i umjetnost „Boka”, koji izlazi i danas. Njegove knjige „Vranjaj praistorijsko stanište iznad Herceg-Novog” i „Preromanička plastika u Boki Kotorskoj” objavila je Crnogorska akademija nauka, a napisao je još pedesetak naučnih radova iz oblasti arheologije. Pušić je bio istaknuti učesnik NOB-a, za šta je odlikovan Ordenom zasluga za narod drugog reda, član Bokeljske mornarice i Hercegnovskog pozorišta. Preminuo je u Herceg-Novom, u 94. godini.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code