U PORTO MONTENEGRO ULOŽENO SKORO 400 MILIONA EURA

U PORTO MONTENEGRO ULOŽENO SKORO 400 MILIONA EURA

356
0
Podijeli

U nautičkom naselju Porto Montenegro u Tivtu, po kome se Crna Gora sve više promoviše u svijetu, ušli su u ovo ljeto sa novom, šestom rezidencijalnom zgradom, Ksenija, kao i II faze marine, sa dodatnih 50 vezova.

Liderska pozicija na Mediteranu sa sadašnjih 450 vezova za jahte i superjahte, nije nedostižna. Bazen Lido mar ponovo je u funkciji i sa 180 ležajeva prepoznat je kao pravo mjesto za relaksaciju. Tu su i prvi Klub u Tivtu sa pet zvjezdica „Platinum” i dva restorana, a sve čini dio kompleksa Porto Montenegro Jaht klub, priča nam pr manager Adriatic marinasa, Danilo Kalezić.
– Od 2006. godine do danas u ono što vidite danas uloženo je 396 milona eura, što nas dovodi do cifre od skoro 400 miliona eura. Samo ove godine investicije su iznosile nešto više od 50 miliona eura – kaže Danilo Kalezić.
Ovdje već planiraju i sedmu rezidencijanu zgradu, Regent pool club, moderni, šik kompleks, inspirisan arhitekturom italijanske rivijere. Imaće pogled na more i planine. Po principu kondo hotela, rezidencijalne usluge biće na najvišem nivou kvaliteta i pogodnosti kakve nudi hotel Regent sa pet zvjezdica. U kompaniji Adriatic marinas osmislili su i drugu fazu ulaganja u narednih pet godina, koja će obuhvatti čitav niz drugih objekata i donijeti novo zapošljavanje.
U Porto Montenegru su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom sezonom. Povratne informacije preko 150 vlasnika nekretnina su izuzetno dobre. Vidan je pad ruske klijentele, ali se povećava sa Bliskog Istoka i bivše Jugoslavije:
– Posjeta je bolja nego lani. Prema statistici dnevno je naseljem u avgustu prolazilo od 13 do 15 hiljada pojetilaca. Lani je to bilo od 11 do 12 hiljada. Osim toga primjećujemo da su kupci kvalitetniji, jer su orjentisani da budu više dana u Porto Montenegru, ili u Tivtu. Iz svih su krajeva svijeta – ističe pr manager Adriatic Marinasa, Danilo Kalezić.
Prosječan broj dana jednog broda koji ostaje u marini lani je bio 4, a ove godine od 6-7 dana. Da Tivat postaje nautička pozornica budućnosti i produžava naše ljeto potvrđuju i dva značajna događaja za nautičku industriju u Crnoj Gori. U julu je ovdje organizovan Super yaht randevouz, a sezonu završavaju sajmom nautike za superjahre MYBA Pop-up Show-om i Regatom 1000 ostrva.
Primjećujemo da ipak, nautičari sve ove godine nijesu plaćali boravišnu taksu, ali to će po novim izmjenama zakona morati, što će znatno obogatiti turističku kasu Tivta:
– Kako sa lokalnim tako i sa državnim institucijama smo u komunikaciji i radimo na tome da svi nautičari koji dođu u Porto Montenegro i budu registrovani plate boravišnu taksu kao da su u hotelu – uvjerava Kalezić.
Intenzivan kalendar događaja ne jenjava, a ljubitelji shopinga uživaju u popustima u dizajnerskim radnjama, zbog čega se Porto Montenegro s pravom smatra destinacijom gdje ljeto traje duže.
– Mi smo naselje koje živi 365 dana i nudimo čitav niz programa kako posadama brodova koji su tu čitave godine, tako i ostalim posjetiocima. U marini 300 do 400 ljudi živi na brodovima i njima treba kulturna i gastronomska ponuda, izleti, poput besplatnog skijanja koje im nudimo zimi na Kolašinu. Sa druge strane, sarađujemo sa Centrom za kulturu Tivat, hotelom Regent, Knightsbridge School International i drugim institucijama Crne Gore oko organizacije raznih događaja. Imamo sjajnu Zbirku pomorskog naljeđa, podmornicu Heroj, koja je i ove godine prava turistička atrakcija i vrijedilo je uložitii u njenu obnovu – priča Kalezić o Porto Montenegru, luskuznom naselju koje ima sve predispozicije da živi punim životoim i kada nije ljetnja sezona.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code