U postrojenju za preradu otpadnih voda u Nemiloj smanjen biološki proces, neizvjesan...

U postrojenju za preradu otpadnih voda u Nemiloj smanjen biološki proces, neizvjesan završetak projekta

35
Podijeli

Radnici hercegnovskog preduzeća Vodovod i kanalizacija preuzeli su upravljanje nad postrojenjem za preradu otpadnih voda u naselju Nemila, jer je turska kompanija Mas Gintaš još prije nekoliko mjeseci naspustila gradilište. Neizvjesno je kako će biti okončan posao na postrojenju, od 8,8 milona eura, čija je gradnja počela još 2012. godine.

Postrojenje održavaju radnici Vodovoda, njih 8, međutim, v.d. direktorica Vodovoda, Olivera Doklestić, ne zna šta će se dalje dešavati sa projektom i do kada će ono funkcionisati na ovaj način:

Picerija i restoran

„Postrojenje nije u ingerenciji Vodovoda, već Opštine, a mi smo tu samo „potrčko“ za njih. Ja ne znam šta će se dalje dešavati, niko me za sada nije pozvao na sastanak. Ostalo je još nekih 3% nezavršenih građevinskih poslova, a potom i pitanje usklađivanja i funkcionisanja i bioprečišćavanja. Velika količina kiša je umanjila biološki proces“, kazala je za Radio Jadran Doklestić.

Kako je dodala, primarnom kanalizacionom mrežom spojen je potez od Igala do dijela Meljina u dužini od 3 km. U  toku je  prikopčavanje domaćinstava na sekundarnu mrežu.

Potpunije informacije oko daljeg funkcionisanja postrojenja očekujemo i od potpredsjednice Opštine, Danijele Đurović.

Kompletan završetak postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da bude u drugoj polovini aprila, poručila je Đurović na pressu sredinom decembra prošle godine.

Nakon spajanja sekundarne postojeće kanalizacione mreže na rivijeri, 65% objekata će biti spojeno na novi sistem. Nakon toga slijedi priključenje individualnih objekata.

Opština Herceg Novi je krajem prošle godine najavila raskid ugovora sa kompanijom Mas Gintaš, koja upravlja postorjenjem za preradu otpadnih voda radi nesolvnetnosti izvođača, isticanja bankarske garancije i nedovoljnog angažovanja izvođača na završetku radova. Procedura je pokrenuta 17. novembra, odnosno posljednjeg radnog dana koja je obezbjeđivala da Opština može naplatiti bankarsku garanciju koja je tada bila aktivna.

35 Komentari

 1. Ni jedan sistem ne može da radi bez najboljih poznavalaca struke,a naši koji su sposobni za rad rade tamo đe ih cijene,dobro plaćaju i ne pitaju ništa o ličnome životu i razmišljanju.Nema mnogo takvih tako da im ne treba posao preko veze,ni ucjene.Znanje je imanje,narod treba da trpi kad ne zna.

 2. Svaki projekat koje su započinjale razne pol. partije se izjalovio! Što znači da nije problem u pol. partijama nego u ljudima, a to ćemo toško da izmjenimo..

  11
  2
 3. Mi doma moramo novu jamu da kopamo,jer smo daleko od mora,a kanalizaciji se ne nadamo.Stara jama radi ko kolektor i mi se čudimo đe toliko vode uvire,zemlja je čudo,a more još više,sve što čovjek pravi ima manu,a priroda nikad.

  12
 4. Elementarno neznanje rekao bih… Kisa ne smije da ugrozi postrojenje u tom nivou… Sistem je ugrozen zato sto gradjani atmosversku vodu sprovode u fekalnu kanalizaciju u velikoj mjeri… Eliminisite to…

  16
  1
  • Neko preuzme odgovornost i odma na njega drvlje i kamenje. Nije problem u lokaciji, nego u atmosferskoj kanalizaciji, koja je iz mnogo kuća sprovedena u fekalnu. Ljudi, a vjerovatno i ti, misle da je svejedno. E, pa nije.

   7
   5
 5. Ko treba da upravlja fabrikom i od kog momenta?
  Ko će da završi posao Mas gintaša?
  Da li je Mas gintaš pokrenuo arbitražni ili sudski postupak protiv Opštine?
  Da li je Opština pokrenula bilo kakav postupak protiv Mas gintaša?
  Ako postoje međusobna potraživanja, koliko iznose?
  Ko sad radi u fabrici i čiji su to radnici?
  Šta se dešava sa fekalijama koje završe u fabrici?
  Stvara li se mulj i gdje se odlaže?
  Da li kanalizacija iz fabrici završava u moru?
  Postoji li laboratorija u fabrici, ko je laborant i kome dostavlja rezultate?

  21
 6. Mislim da je najbolje rješenje za grad, da svi počnemo kopati septičke jame, urgentno, i da ih do početka turističke sezone dovedemo u funkciju.
  U protivnom, smrad iz Meljina će da otera i turiste i okolne mještane.

  24
  1
 7. Niko ne spominje Dejana Mandića i njegovog pulena Vlada Mračevića, oni su nam napravili a mi ćemo ga ljuljati kroz višestruko uvećanu cijenu vode. Nećemo spominjati Danijelu Đurović jer ova sadašnja podpredsjednica Opštine se više ne sjeća Danijele Đurović predsjednice Skupštine opštine Herceg-Novi koja je ishitreno donijela odluku o izgradnji ovog nefunkcionalnog postrojenja.

  44
  2
  • Da nije bilo njih, nikad, ali nikad, ne bi se počelo oko kanalizacije. Da je savršeno i završeno – nije, da je na vrijeme – nije, ali da je blizu – jeste.

   2
   16
  • Ista ekipa je odgovorna što smo najgora opština u CG po pitanju urabanističkih planova. produžavali planove stare 20 godina,tako su planirali razvijanje grada.Ojadili su nas i naša pokoljenja,posljedice su neotklonjive,jer se taj period kad su opštini pristizale ogromne pare kojima je nešto mogla uraditi neće zadugo povratiti

   12
 8. Niko kao Olivera ne zna da nađe izgovor za sve. U svemu je značajno učestvovala od početka i u opštini H.Novi i u “Vodakomu” koji su nas usrećili sa ovcim projektom, a sad hoće da bude samo mali “potrčko” koji ništa ne zna.

  36
  5
 9. MA DUSKO KRUSO JE KRIV ZA SVE PA I ZA OVO , KRIV JE KAD SU POPLAVE , KRIV JE KAD SU SUSE , KRIV JE ZA RAT U SIRIJI , ZA KOSOVO MA ZA SVE JE KRIV …. DULE KRALJU BOG TE POGLEDO STO SI OTISAO ODALE OVAKVIH PREVARANATA NEMA NADALEKO !!!

  29
  28
 10. Sad će dokonjaci i gubitnici da uglas pitaju ,,Ko je kriv?!” Pravo je pitanje ,,Kako da riješimo veliki problem?” Od kanalizacije nam zavisi sezona, a bogami i zdravlje. Ko ima pametan predlog, neka ga kaže, lako je tražiti krivca.

  26
  9
  • Pa oni su plaćeni da to dovedu do kraja.
   A građani da kritikuju, ili hvale i ukazuju na neznanje i lopovluk, a ne da daju pametne predloge.
   A koje bi mi to dali predloge?
   Da ne pada kiša zimi.

   30
   2
  • Građani imaju pravo da znaju zašto se posao oko izgradnje kanalizacionog sistema “toliko” odužio i napravio velike probleme građanima opštine Herceg novi i turistima u više sezona. I do danas nije završen. Sada, umesto da se, paralelno sa dovršavanjem radova (čiji je završetak i dalje neizvjestan) već imaju rezultati istrage zašto posao nije završen i poslije 5 godina, “pametnjaci” kažu “ne treba sada tražiti krivce”.
   Najveća “smejurija” je da tražite od građana KAKO RIJEŠITI VELIKI PROBLEM! Ni u jednoj državi, gdje se poštuje i minimum zakona, ne biste mogli ovako “olako” da se ponašate i da prođete bez odgovornosti.

   15
   2
  • Apsolutno neutralan# tako je , treba naci rijesenje, a ono je udruzivanje gradana i pokretanje postupaka protiv neodgovornih i nestrucnih likova, ista prica je za Boku, institut, nemojte da pravite cirkuse i igre za narod, zna se postupak- advokati i sud do Strazbure. Nemojte da zadovoljavate narod vasim glupim sastancima i trosenju vremena !!!

   4
   1
 11. U srecnim uredjenim drustvima,bez obzira na politicka opredeljenja tuzioc bi imao pune ruke posla.
  U nasem drustvu krece zmurka.Svi ce pokusati da sakriju svoju odgovornost a kolektor jedino sto je uspeo precistiti jesu milioni koji su zavrsili u dzepovima sumnjivih lica.
  Procenti su samo kamuflaza manipulativnih rabota,jer sam i pre kraja 2016.godine kada nas je potpresednica opstine uvjeravla da je ostalo jos petnestak posto radova na novom zaduzenju od 10 miliona eura uvjeravao da je investicija debelo premasila predvidjenih 30 miliona eura..tj da bi prostom matematikom njezine ishitrene izjave premasila cak i duplo tu sumu tj. iznosila bi preko 60 miliona eura.
  Zbog toga vas molim da se ostavite procenata,jer da je srece i da pravosudni organi rade svoj posao jedina vasa briga bi bila da sracunate procente pomilovanja od visine kazne za koruptivne radnje.

  46
  3
  • Ima li gdje onog Velaša…
   Vajagića…
   Mandića….
   A Danijela Đurović ostala da čuva odstupnicu, po vojnički.
   I stalno govori sad će….
   Najcrnje je jad se zaklanjaju iza velike količine padavina.
   Kao da je to nešto neobično za HN.
   Ili je ovaj projekat za Saharu rađen.

   48
   3
 12. Vi ste vodovod oni su opstina , a ko smo mi ? Majmuni kafa vas slusamo da nas 5 godina vucete za nos. Sad ce ova poceti da nabraja probleme vodovoda , kao da mi to ne znamo, ali vi ste dosli da budete direktor i rijesavate probleme a ne da ih nabrajate i ne radite nista !!!

  50
  7
  • ruki* Tačno tako ,došla na mjesto direktora i nabraja probleme,to mogu i ja i ne treba da me plaćaju !!! Neradnici i nestručni kadrovi i dalje dominiraju gradom !!!

   10
   1

Ostavite komentar

*

code