U preduzetništvu u Herceg Novom žene čine tek jednu trećinu

U preduzetništvu u Herceg Novom žene čine tek jednu trećinu

1136
0
Podijeli

preduzetnice hn 060916Prema zvaničnim podacima, Herceg-Novi ima 550 preduzetnika, od čega su 190 žene, uglavnom, u uslužnim vrstama djelatnosti. Sekretarijat za društvene djelatnosti, u saradnji sa Cenrtrom za građansko obrazovanje u junu je organizovao besplatan seminar za podsticaj ženskog preduzetništva, koji je pohađalo 15 nezaposlenih dama. Opština planira da nastavi da podržava ovakve aktivnosti, kazala je savjetnica za rodnu ravnopravnost u Opštini Herceg-Novi, Branka Grubor Božović na radionici “Uloga i problemi ženskog preduzetništva u Bugarskoj i Crnoj Gori”.

Radionica je organizovana u okviru studijske posjete predstavnica Udruženja žena Bugarske Crnoj Gori.

Picerija i restoran

Edukacija i podrška neophodni su svima koji žele da započnu posao ili ga unaprijede:

„Crna Gora je stvorila dobar zakonodavni i institucuionalni okvir za postizanje jednakih mogućnosti, i na državi je, kao i na svima nama, da se prema tome odnosimo odgovorno, odnosno da sprovodimo ono što predviđa domaće i međunarodno zakonodavstvo“, poručila je načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti Ministarstva za ljudska i manjiska prava, Biljana Pejović.

Ona je zaključila da je promocija rodne ravnopravnosti najveći doprinos postizanju stabilnosti i bezbjednosti na našim prostorima i pruža mogućnosti ženama da se ostvare u biznisu.

Na radionici su govorile i predsjednica udruženja žena u Bugarskoj, Iskra Daskalova, kao i predsjednica Udruženja preduzetnica Crne Gore, Edita Dautović. Istakle su značaj udruživanja žena, ukazujući na primjere dobre prakse i sopstvena poslovna iskustva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code