U pripremi peti tender za privatizaciju Instituta Igalo: Prodaja akcija ili dokapitalizacija?

U pripremi peti tender za privatizaciju Instituta Igalo: Prodaja akcija ili dokapitalizacija?

27
Podijeli

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte utvrdio je Prijedlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu, kojim je, između ostalog, predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za Institut  Dr Simo Milošević i Hotelsku grupu (HG) Budvanka rivijera.

Dokumentom je predviđen početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju Instituta kroz prodaju akcija ili dokapitalizaciju, kao i HG Budvanka rivijera kroz prodaju akcija nakon restrukturiranja.

Picerija i restoran

Tenderom za  Institiut predviđena je prodaja 56,48 odsto akcijskog kapitala, uz obavezu kompanije da realizuje investicioni program i/ili dokapitalizaciju, pojasnili su u Savjetu.

Iz Vlade su saopštili da je član Savjeta, Srđa Keković, izdvojio mišljenje u vezi sa predloženom privatizacijom Instituta  Dr Simo Milošević  i HG Budvanska rivijera.

Savjet je Predlog odluke o planu privatizacije za ovu godinu uputio Vladi na usvajanje.

Podsjetimo, da  su do sada propala četiri tendera za privatizaciju Instituta. Posljednji ugovor  sa konzorcijumom IWG iz Londona Vlada je raskinula  2016. godine  zbog neispunjavanja ugovornih obaveza kupca.

Sindikat Instituta tada je ohrabren kazao da kompanija nije ništa izgubila, već naprotiv, dobila makar nadu da će Institut Igalo dobiti novu šansu, a zaposleni očuvanje radnih mjesta u struci, sigurnu i redovnu isplatu zarada i uslove rada u skladu sa Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu.

Inače, Predlogom odluke o planu privatizacije za ovu godinu  predviđena je i valorizacija nekoliko turističkih lokaliteta ili preduzeća kroz javno privatno partnerstvo. Između ostalih, u opštini Herceg Novi: lokaliteti između Njivica i ušća Sutorine, Donja Arza i Kabala for, projekat turističke valorizacije lokacije Mrkovi – Bijela Stijena na hercegnovskom dijelu Luštice.

U obrazloženju predložene odluke navodi se da su osnovni ciljevi crnogorske ekonomske politike veći privredni rast, obezbijeđivanje novih radnih mjesta i zapošljavanje, povećavanje investicija i izvoza i stvaranje osnova za veća primanja i rast životnog standarda stanovništva uz povećanje konkurentnosti crnogorske privrede.

27 Komentari

 1. A zasto Institut ne digne veliki kredit i od svog rada vraca,jer i strani investitori uzimaju kredite,ili mislite da ulazu svoju glavnicu.

  15
  4
 2. Što ođe imamo? Jednu uglednu kompaniju u državnom vlasništvu, jedva većinskom. To je problem. Neki bi možda i kupili ranije Institut da tu nisu i drugi vlasnici , a značajan, sa skoro 30 odsto akcija je Srbija. Institut je uvijek imao na čelu ljude koje je dovodila država, bez konkursa. E, ko je od njih bio bolji menadžer , a to znači UGAĐAO vlasnicima i radnicima i tržištu, za diskusiju je , ali bespotrebnu. Jer, sada imamo gospođu koja to isto treba da radi i mora konačno da privede kraju priču o privatizaciji, onako kako traži većinski vlasnik , a ne manjinski akcionari. Uradiće što kažu , ne košta je ništa, naprotiv. Ođe samo neki novi momenat može biti dokapitalizacija, ali agonija ne gine.

  13
  2
 3. Dok god se Institut prodaje o ovakvom obliku kao: I faza+II faza+dječije+titova vila, to je otvorena pljačka i korupcija u najavi?
  Ovakav oblik društva se podjeli na kćerke firme i proda se različitim licima!
  Dok god ne bude ovaj način valorizacije, bojim se da nas nažalost čeka još jedan Brković, a na sreću nekog savjetnika u Vladi!

  15
  3
 4. Zar neko jos stvarno zeli da banja bude ovakva kakva je sad? Doktorici cast na trudu ali institutu trebaju pare sa strane hitno. To je istina.

  9
  15
 5. Ja sam da se to da gospodinu Brkovicu, da lijepo prosiri onaj parking kod Tamarisa, sumu oko Titove vile da posijece i precera kao gradju u Albaniju kao sto vec radi na sjeveru, a druga faza da radi par godina pa u stecaj..
  Brkovic da se prijavi na tender kao konzorcijum: Sa nama u stecaj:)
  Oprobani recept, da ne izmisljamo toplu vodu..

  25
  4
  • Misliš da narodnim parama proda sama sebi.
   Pa otkupi..itd.
   Već viđeno, ali
   Generacije pamte.
   Nije mi samo jasno kako de neki ne boje, ne Božijeh suda,
   zjb to, nego pamćenja.Pa još pričamo o Drugom ratu,Prvom,Balkanskom, raznim poharama i Turcima i Mlecima.
   A kako će mo tek o ovom, kad je sve zapisano i snimljeno.

 6. A zar nije to ono što većina čeka?Kod preduzetnika se i te kako plaća primjenjeno znanje i pravi rad.Novo vrijeme donosi novi sistem,mnogo više pravde nažalost.

  7
  26
 7. Za ovakvu transakciju, nijesu ni morali dovoditi stručnu ljekarku.
  Opelo je mogao održati bilo ko.
  Nego zna li se po koliko će biti m2 apartmana.

  37
  3
  • Jasno mi neznavenom. Ovii prijašnji su bili kao za prihvatizaciju ali su je po Bokeški opstruisali. Zato su dovedeni “janjičari” izvršioci tipa Rajivić, Kovačević, Bakrač,,,,naravno doveli su ih domaći.

   33
   6
 8. Ocekivalo se da cemo biti sacuvani kad je na celo firme konacno ljekar kad ono bas ljekar uz pomoc svoje partije prodace firmu. Ironija,jadnog instituta!

  49
  5
  • Pa i Brane je bio ljekar pa je u dva mjeseca da se dodvori Milu smanjio radnicima po 10%+10% platu a sad kao ova direktorica diže 10% i dok sudom traži svoje pare od Meljina istovremeno je protiv vračanja para sestrama u banji kojima banja godinama krade zarade i smanjuje koeficijeni na svoju ruku.

   43
   6
   • Naravno, sada je opravdanje za nepodizanje plate taj čuveni spor koji su dobile sestre. I uvek se nema dovoljno para. Koeficijenti u svim sektorima mizerni. A prema onome što se u medijima plasira, svake godine sve bolje se posluje. I, na kraju, ko je ovde blesav?

    23
 9. Kakva demagogija i već izraubovane parole Savjeta za privatizaciju.
  A drug Keković “izdvojio” mišljenje, da bi još do penzije mogao da planduje
  na grbači radnika i poreskih obveznika.
  Konstantno se poiminje zapošljavanje, kod svake ” privatizacije”.
  Koliko je to novih uposlenih bilo prilikom privatizacije Boke,Prvoborca,Bolnice Meljine,
  izgradnje Energoprojekta,Kobile……
  nego zafalilo para, pa prodaj što su generacije stvarale.

  61
  2

Ostavite komentar

*

code