Početna Kultura U Risnu izložba Mihaila Ognjenovića posvećena žrtvama Hiroshime

U Risnu izložba Mihaila Ognjenovića posvećena žrtvama Hiroshime

2

Japan danas obilježava 72. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Hirošimu što je bio prvi takav napad u istoriji čovječanstva. Od 6. avgusta kada je bačena bomba do kraja 1945. godine, u eksploziji , od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom, stradalo je oko 140.000 ljudi. Prema nekim procjenama, u napadima na Hirošimu i Nagasaki stradalo je više od 220.000 ljudi.

Stari pomorac iz Risna Mihail Ognjenović pripremio je za vešeras izložbu posvećenu žrtvama atomske bombe u Hiroshimi. Biće predstvljena 24 eksponata, fotografije – original kartoline iz 1965. godine, te njegov intervju dat hrvatskim javnim glasilima, jedan pisani izvještaj iz 1966. godine i dokumenti tog vremena, kao i svjetske informacije povodom ovog događaja napisane 1995. godine.

Picerija i restoran

– Izložba će biti organizpovana u ulici pored mora, ukrašenoj crnogorskim i japanskim zastavicama i cvijećem. Želio sam da se primaknem japanskom ambijentu da se svaki posjetilac osjeća da je u Hiroshimi oko 42 minuta koliko je potrebno da se pregleda izložba. Odabrao sam i najbolji sastav – Lungo mare – iz Kotora koji će izvoditi odabrane pjesme – kaže Ognjenović.
Kroz izložbu posjetioce će voditi Marina Dulović i organizator, Mihail Ognjenović.

On je, inače, plovio na brodovima Jugolinije Rijeka od spicvajera -1949.godine do zapovjednika broda – 1971.godine. Prvi put je posjetio Japan 1958. godine brodom “Lovćen”.

– Sljedeci brod za Japan bilo je “Trebinje” od 1964. do 1966.godine. Sa brodom “Trebinje” posjetio sam 1965.godine Hiroshimu razoreni grad u borbadovanu prvom atomskom bombom. Posjetio sam Park Mira u čijem je sastavu Muzej, Centralni spomenik, Luk prijateljstva i vječni plamen pred kojim se odaje pošta poginulim u ratu, Spomenik poginuloj djeci, ostatak jedne zgrade koja je jedina onog kobnom dana ostala na temeljima i Stara bolnica, koja je poslije rata obnovljena i zabranjen je prilaz i slikanje – priča nam Ognjenović.

Posjeta Hiroshimi je urezana duboko u njemu i osjećao je, kaže, dužnost da se oduži žrtvama. On je promociju svoje knjige “Morski dnevnik” / “Captain’s Journal” imao prošle godine 6.avgusta, na godišnjicu sjećanja ovog nemilog događaja, na Gospi od Škrpjela, uz paljenje svijeća. Bilo je mnogo posjetilaca iz cijelog svijeta.

2 Komentari

  1. Voditeljka programa dva puta je nazvala”nemilim dogadjajem” bombardovanje hirosime i nagasakija,a ako je htnela reci istinu , morala je reci da je to najveci ratni zlocin i genocid u istoriji.Ako se dodvorava Americi nije trebalo otvarati izlozbu na onakav nacin.Posebno pitanje je sta rade crnogorske zastavice na izlozbi,Djuro jer , koliko je poznato crna gora je u ratnom stanju prema Japanu.

  2. 220.000 žrtava atomskog napada zaustavile su rat i spriječile smrt miliona Japanaca, do kojih bi neminovno došlo u konvencionalnom tepih bombardovanju stotina gradova, kao što se dogodilo u Njemačkoj. Doduše, zbog strahota koje su radili u Kini i Indokini, teško da bi neko za njima suzu pustio, koliki god broj poginulih bio.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code