U rodni Herceg Novi stigla relikvija tijelo Svetog Leopolda

U rodni Herceg Novi stigla relikvija tijelo Svetog Leopolda

19
Podijeli

Sveti Leopold Bogdan Mandić je ponovo u svom rodnom Herceg Novom. Pred brojnim hodočasnicima, zvaničnicima i sveštenstvom katoličke crkve iz Crne Gore i regiona, čelnika Opštine Herceg Novi, Odreda Bokeljske mornarice, kao i građana svih konfesija, u 13.45 h, u Parku Boka, priređena je liturgija dočeka za relikviju tijelo Svetog Leopolda Mandića, sveca milosrđa, sveca ovog kraja i cijelog svijeta.

U molitvama i liturgijama vjernici mogu učestvovati sve do ispraćaja za Dubrovnik sjutra u 16 časova.

Picerija i restoran

Tijelo je izloženo poklonu vjernika u Parku Boke danas sve do ponoći, što će biti i prilika za svetu ispovijed. U 18 sati biće pjevana večernja pred Svečevim relikvijama, a u 19.30 počinje molitveno-meditativno bdjenje. U ponoć će tijelo biti preneseno u crkvu sv. Antuna, koja će biti otvorena za molitvu prema potrebama hodočasnika.

Sjutra središnje euharistijsko slavlje počinje u 10 sati. Predvodiće ga monsinjor Marin Barišić, nadbiskup i metropolit splitsko-makarski.

Gradske službe omogućile su neometani dolazak hodočasnika, a volonteri  upućuju do mjesta održavanja slavlja. Prije i nakon središnjeg misnog slavlja, biće prilika za molitvu pred relikvijama i za svetu ispovijed.

Sjutra poslijepodne, u 16 sati je sveta misa ispraćaja koju će predvoditi monsinjor llija Janjić, biskup kotorski. Nakon mise ispraćaja, relikvija tijela Sv. Leopolda biće ispraćena prema Dubrovniku.

19 Komentari

 1. Mislio sam da neću više komntarisati ovo što se zbiva u HN, ali su me ponukali neki komentari pisani rukom totalno indoktrinirani vjernici. Posebo me privukla ova 7-ma božja zapovjest “da mrtve treba pokopati”. Vjerujem da treba, ali isto tako vjerujem da mrtve poslije pokopa ne treba dirati, pa zašto crkva onda svako malo vadi iz humki svoje svece i pokazuje kao reklamu. Obje hrišćanske crkve, i pravoslavna i katolička, povremeno održavaju ovakve manifestacije iz čiste propagande. Propagiraju da gladne treba nahraniti, žedne napojiti itd. ali njihove trpeze, mislim na njihovu elitu, kipte od bogate hrane, a vino im se preliva. Vjernicima propagiraju da budu u svemu skromni, ali za “crkvenu elitu” to ne važi. Takođe vjerujem, da je L. Mandić za života znao šta će crkva njegove ostatke prikazivati i reklamirati kao što se reklamira neki proizvod na EPP, u svom testamentu bio to i naveo.

  14
  3
 2. Mjesto gdje je izložen sarkofag, park Boka , je najbolje za ovu prigodu u Herceg Novom.Mjesto gdje svi mogu doći, ali ih i svi vidjeti, zato se nekim kvazi dušebriznicima ne sviđa. To je njihova sramota koju prepoznaju i zbog koje žale danas pravi hrišćani, Herceg Novi treba da je ponosan i radostan sa svim svojim građanima, jer mu se vratio njegov rod ,njegov svetac, njegov blagi i dobri prijatelj koji je bio jednako blizak Bogu i svijetu,katolicima i pravoslavnim. NJegova svetost je obasjala konačno ovaj napaćeni grad i narod. Blagoslovio nas je.

  35
  3
 3. Prodjoh danas oko 14h od glavnog gradskog trga do Gradske kafane, pa glavnom gradskom ulicom do Parka Boka i Dvorane Park. Pusto i prazno kao usred januarskog vjetrovitog i hladnog dana. Na stranu crkva, koju mozes voljeti ili ne, ali….Bogdan je NAS. Zato ne razumijem zasto se narod novski razbjezao? Pa da su samo likovi koji svakodnevno statiraju na ulicama ili u kafanama ostali na svojim mjestima…izgledalo bi bolje. Nekako domacinski i kulturno. Sv.Leopold se nas nikad nije odrekao niti osjecao stid. A mi? Pleme….vanzemaljsko…koje ne umije da istupi iz sablona ni po koju cijenu, bez odgovornosti za istinu pravdu ljubav mir…prave zivotne vrijednosti. A usta nam puna svega toga. I evo…doslo na vrata sve to i kuca…ali mi ne umijemo da prepoznamo.
  Na stranu i to sto ce ovaj svetac….ako pleme dozvoli…generacijama buducih Novljana donositi milione eura…i veci budzet od sume koliko sada iznosi opstinski …za godinu dana. Nema plemena da izadje i kaze da je Bogdan nas…da se pohvali naokolo i posalje neku fotkicu sa svoje fejsbuk stranice. I mozda vec pozove prve grupe turista….posto je vjerski turizam legalni oblik turizma pa ne treba biti gadljiv na te novce. No…uzdam se da ce terapija koja je Novljane vec izmjenila….toliko da su dozvolili svecu da dodje do rodnog grada…davati rezultate i na dalje. To je tzv.kruzer-terapija a sastoji se u tome da godinama ceznjivo docekujes i ispracas kruzere koji svakodnevno posjecuju Kotor…a tebe zaobilaze. Boze..mozda se desi i da se mulo na Skveru prilagodi jednom…kruzeru….pa d
  taj uplovi i u nas grad ili opstinu. Dace Bog samo nema ko da trazi.

  25
  7
 4. OVAKAV DOGAĐAJ KAO ŠTO JE DOLAZAK RELIKVIJE SV.LEOPOLDA SE NE BI TREBAO KORISTI KAO PROPAGANDNO TURISTIČKA REKLAMA HERCEG NOVOG ŠTO BI SE PREMA MJESTU NJEGOVOG ODRŽAVANJA MOGLO ZAKLJUČITI.I JA SE ISKRENO NADAM DA GA NIKO NEĆE TAKO PROTUMAČITI.PO MENI TO JE TREBALO BITI ORGANIZOVANO PRED ILI U NEKOJ OD CRKVI DA NE POMINJEM I SAMOSTAN U NEPOSREDNOJ BLIZINI OSNOVNOG SUDA….

  21
  17
 5. Dosli da se poklone Svevu i kumanisti vjernici istinski i obrazovani i tolerantni novljani.Ne vidjeh da su bili na doceku pravoslsvni svestenici sto je od te ekipe hriscana i ocekivano.

  50
  20
 6. Mnogo mi je drago,sto je Sv.Leopold, stigao u Herceg Novi. To je veliki dogadjaj,za nas grad. Katolickoj crkvi,sve cestitke i pohvale,sto je svoje vjernike i ovaj grad,udostojila ovim dogadjajem. Jos jednom sve cestitke.
  Nadam se da ce i pravoslavna crkva,dovesti naseg, Sv.Kirila Cvjetkovica iz manastira u Rumuniji. Sv.Kiril je rodjen u Baosice,krsten u crkvi Sv. Nikole i zamonasen u manastiru Savina. Njegova zelja je bila da se vtati u manastir Savina. Na zalost o Sv.Kirilu se malo zna. Nadam se,da ce na ovom portalu,osvanuti clanak i o Sv.Kirilu,koji je takodje saovog prostora,a o kom mali broj ljudi zna.

  76
  4
   • Svaka čast za sve koji su učestvovali i doprinjeli da tijelo Bogdana Mandića bude danas u Herceg-Novom i da se njegovo tjelo oslobodi želje za kojom je Svetac čitavog života čeznuo.
    Tačno Sveti Sebastijan Dabović je sahranjen u prvoj zvaničnoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi koja je sagrađena u Džeksonu, Kalifornija i on je bio prvi sveštenik u tom hramu. Inače groblje oko tog hrama je usko vezano za Herceg-Novi sa zaleđem, jer su na tom groblju sahranjeni brojni građani Hercegnovske opštine, koji su išli trbuhom za kruhom.

    23
    3
 7. vrlo dirljivo i za vjernike i za nas obicne gradjane, koji smo , iako u malom broju , odali postu Svecu kojeg slavi citav svijet.Nadam se da ce Novljani imati dovoljno kulture da se poklone reikviji i ispostuju sveca koji je rodjen na ovom zajednickom tlu!

  98
  11
  • Za gradjanku

   Najbolji način da Novljani, uključujući i Vas, ispoštuju ovog velikog duhovnog čovjeka je da slijede njegove riječi i da u njegovim djelima, njegovoj mudrosti, poniznosti i velikoj ljubavi prema Bogu i svim ljudima među kojima je brisao razlike koje ih dijele, nađu primjer i uzor. Spoznaju suštinu života.

   Sam čin poklanjanja njegovoj relikviji nije nužno odlika kulture i istinskog poštovanja. Zapravo, direkno se kosi sa Božjom riječi gdje jasno stoji da mrtve treba pokopati. Kao što vidimo među sedam tjelesnih djela milosrđa, koja glase:

   1.Gladnog nahraniti.
   2.Žednog napojiti.
   3.Siromaha odjenuti.
   4.Putnika primiti.
   5.Bolesnika i utamničenika pohoditi.
   6.Zarobljenike i prognanike pomagati.
   7.Mrtve pokopati.

   Leopold nam svima kaže:

   Čudim se svakog časa kako čovjek može staviti na kocku spas svoje duše zbog sasvim ništavnih i prolaznih razloga.

   “Zahvalimo Bogu i zamolimo ga za oproštenje, jer se udostojao dozvoliti da naša ništavnost dođu u dodir s blagom njegove milosti.”

   “Sakrijmo sve, čak i ono što može izgledati kao Božji dar, da se od toga ne bi napravila trgovina. Bogu jedinomu čast i slava! Kad bi bilo moguće, mi bismo trebali proći zemljom poput sjene koja ne ostavlja za sobom traga.”

   60
   5

Ostavite komentar

*

code