U SEKTORU RIBARSTVA I MARIKULTURE DOSTA PROBLEMA

U SEKTORU RIBARSTVA I MARIKULTURE DOSTA PROBLEMA

203
0
Podijeli

Skupštinski Odbor za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje u prisustvu predstavnika Udruženja ribara, razmotrio je, između ostalog stanje u sektoru morskog ribarstva i marikulture.

Predstavnici Udruženja ribara predočili su dugogodišnje probleme oko izdavanja ribarskih dozvola, odsustva kontrole, visokog poreskog duga, visoke stope doprinosa, biznis barijera prilikom regresiranja goriva, legalnog, ali i ilegalnog uvoza velikih količina ribe. Ukazano je na nedovoljan iznos sredstava Agrobudžeta koja su opredijeljena za sektor ribarstva, nemogućnost ispunjenja uslova za dobijanje povoljnih kredita iz MIDAS ili IPARD projekata preko resornog ministarstva, nedostatak ribarskih luka, visok PDV, neopremljenost ili nepostojanje inspekcija.
Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštili su da se sektoru morskog ribarstva pruža podrška, s obzirom na značaj koji ono ima za ekonomski razvoj Crne Gore kao priobalne zemlje i dragocjene, ali neiskorišćene resurse.
Istaknuto je da sredstva opredijeljena Agrobudžetom za sektor ribarstva, u odnosu na 2014. godinu, bilježe porast od 20%, a da su razrađene mjere podrške za modernizaciju ribolovne flote za ulov demerzalnih resursa, poboljšanje konkurentnosti i efikasnosti sektora marikulture, stvaranje uslova za održavanje i čuvanje ribe i drugih morskih organizama i druge mjere.
Odbor je razmotrio pet amandmana na Predlog zakona o morskom dobru, koje je podnijela poslanica Marija Ćatović.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code