U senzornoj sobi u Zelenici sa djecom sa smetnjama u razvoju rade...

U senzornoj sobi u Zelenici sa djecom sa smetnjama u razvoju rade tri defektologa i šest asistenata

849
0
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_osnovna_skola_ilija_kisic_rjU OŠ “Ilija Kiši攂 u okviru obrazovno-vaspitnog rada djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju, već 3 godine koristi se takozvana senzorna soba. Riječ je o prostorji koja se sastoji od različitih elemenata koji potpomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa.

– Ona predstavlja mjesto gdje osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje senzorne vještine. Ali i relaksiraju se, oslobodne stresa i napetosti, što je veoma bitno za ovu djecu koja su kod nas u posebnim odjeljenima – kazao je direktor OŠ “Ilija Kišić”, Đorđije Radović.

Picerija i restoran

Senzorna soba razvija kod djece  sposobnosti koje su neophodne za život. Terapije u njoj uključuju dvije grupe djece sa autizmom koje pohađaju osnovno obrazovanje u ovoj osnovnoj školi. Soba je djeci na raspolaganju svakog radnog dana od 8 do 11 časova.

Za vrijeme rada ove prostorije po jedno dijete ulazi unutra, a po izboru to može biti u pratnji asistenta. Ono tamo boravi oko 10 minuta. Senzorna soba pomaže stimulaciju čula uz zvučne, svjetlosne, ponekad i toplotne efekte, koje dijete doživljava kao posebnosti, što pomaže razvijanju senzorne vještine i sposobnosti.

U OŠ “Ilija Kišić” sa djecom sa smetnjama i teškoćama u razvoju, prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji, rade tri defektologa kojima pomaže 6 asistenata.

Radović smatra da su djeca koja koriste senzornu sobu, kao i njihovi roditelji, zadovoljni rezultatima koje pruža ovaj vid orbazovno-vaspitnog rada.

Ovakva prostorija postoji u još nekoliko Dnevnih centara u Crnoj Gori: u resursnom centru “1. Jun” u Podgorici, Dnevnim centrima u Bjelom Polju, Pljevljima i Nikšiću.

Senzorna soba u OŠ “Ilija Kišić” napravljena je donacijom kompanije Azmont investmenst, sa kojom ova škola gaji dobre odnose i saradnju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code