U septembru 13. Svjetski HST šampionat u Herceg Novom

U septembru 13. Svjetski HST šampionat u Herceg Novom

1132
0
Podijeli

Crnogorski radioamateri i Herceg Novi će ove godine biti domaćini 13. Svjetskog HST šampionata u brzom prijemu Morzeove azbuke, popularno zvane telegrafije, u organizaciji svjetske radioamaterske organizacije IARU. Pokrovitelj šampionata, koji će biti održan od 21. do 25. septembra povodom 10 godina nezavisnosti naše zemlje, je Opština Herceg Novi.

Ekipa crnogorskih radiomatera u toku takmicenjaŠampionat u brzoj telegrafiji će okupiti najbolje takmičare iz Evrope, Južne i Sjeverne Amerike i Bliskog istoka, a tehničku organizaciju će iznijeti radioamateri iz Herceg Novog, Bara, Podgorice i Bijelog Polja. Crna Gora će prvi put u svojoj istoriji biti domaćin svjetskog HST šampionata.

Picerija i restoran

Kako navode iz Mreže za afirmaciju Radio-amaterskog Pokreta Crne Gore, HST šampionat će biti prilika da se mladi detaljnije upoznaju sa ovim sportom. Ovo je u mnogim zemljama zvanično i sportska grana, jer zahtjeva izuzetan talenat i rad, dobru psihofizičku pripremu i koncentraciju.

Prije šampionata, crnogorski radiomateri će pripremiti seriju popularnih prezentacija radioamaterizma, a nakon šampionata i sinhronizovani kurs za polaznike svih uzrasta u nekoliko crnogorskih gradova.

Crnogorski radioamateri su prethodnog vikenda učestvovali u velikom svjetskom takmičenju – CQWPX, telegrafski dio, koje je jedno od 32 takmičenja koja se boduju za kvalifikacije za radioamatersku Olimpijadu, koja će 2018. godine biti održana u Njemačkoj. Naši radioamateri su u ovom takmičenju osvojili maksimalan broj bodova, što je svakako „vjetar u leđa“ za predstojeću Olimpijadu na kojoj će učestvovati 50 najboljih svjetskih timova.

Do sada su crnogorski radiomateri učestvovali na tri olimpijade – U Brazilu 2006., u Moskvi 2010. i u Bostonu 2014. godine. Učešće na tim Olimpijadama je izborio svjetski priznati radioamater Ranko Boca iz Herceg Novog, koji je sa svoje radiostanice na Obosniku, na poluostrvu Luštica, u posljednjih 10 godina ostvario izuzetne rezultate i osvojio znatan broj prvih mjesta u evropskim i svjetskim takmičenjima.

Detaljnije o predstojećem šampionatu i radioamaterstvu možete pogledati na fejsbuk stranici www.facebook.com/marpcg i zvaničnoj stranici šampionata www.hst2016.me .

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code