U SPA GALERIJI INSTITUTA IZLAŽU RADOVE DJECA DNEVNOG CENTRA

U SPA GALERIJI INSTITUTA IZLAŽU RADOVE DJECA DNEVNOG CENTRA

180
0
Podijeli

U SPA galeriji Instituta Igalo, na II fazi, jutros je otvorena izložba djece i omladine JU Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju.

Predstavljeno je 50-ak radova na papiru, ali i predmeta od drveta koji su urađeni u tehnikama dekupaž i šebi šik.
Izložbu je otvorila dr Sonja Kosać Vasić, koja je istakla da nije biser samo tamo gdje su najdarovitiji i najjači, već ga često nalazimo i tamo gdje je ljudima potrebna podrška.
– Ova izložba je ustvari trijumf nad iskušenjima. Jer, da nije bilo ogromnog rada, srca i nade roditelja i profesionalaca, ne bi ruke ove dječice mogle da naprave ovako divne eksponate. Takođe, da naša Opština i ljudi koji je vode, nisu prepoznali potrebu da se otvori Dnevni centar, ne bismo imali ovu izložbu. Isto tako, i svi građani Novoga pokazali su da u Herceg Novom i dalje živi duh otvorenosti za različitosti, poručila je dr Kosać.
U ime menadžmenta Instituta Igalo medicinska direktorka dr Marina Delić kazala je da ova izložba posebne tehnike dekupaž, koju su napravila djeca Dnevnog centra, ima i posebni značaj.
– Institut je uvijek spreman da podrži u bilo kojem vidu ovakve i druge manifestacije koje su skopčane sa djecom sa posebnim potrebama, kazala je dr Delić.
Direktorica Dnevnog centra Dragica Kosić je podsjetila da je projektom Igara na sreću bio predviđen rad u tehnici dekupaž, pa su aplicirali za sredstva. U dogovru sa umjetničkom školom “Petar Lubarda” sa Cetinja, svi zaposleni u Centru, osim vozača i domaćica, su prošli obuku.
– Mnogo je lako sa starijom grupom i sa djecom sa kombinovanim smetnjama – oni učestvuju u farbanju i cjepkanju salveta. Grupu djece sa cerebralnom paralizom okupili bismo oko stola i pitali koju boju da koristimo, koju farbu ili salvetu, i oni koji ne mogu da govore, pokazali bi očima. Na taj način svi učestvuju, pa smo imali potrebu i da pokažemo to što smo uradili, a na drugima je da procijene kako ovo izgleda, kazala je Kosićka.
Izložba će biti otvorena 15-ak dana i prodajnog je karaktera. Kosićka je naglasila da su cijene radova formirane tako da “pokriju” samo troškove materijala i kreću se između 20 i 30 eura.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code