U susret 100-godišnjici pobune mornara u Boki: Akademija, izložbe, filmovi…

U susret 100-godišnjici pobune mornara u Boki: Akademija, izložbe, filmovi…

14
Podijeli

Prigodnim programima u sve tri bokeljske opštine, od 1. febuara počeće obilježavanje stogodišnjice od pobune mornara u Boki. Tim povodom u Ministarstvu evropskih poslova održan je sastanak Organizacionog odbora za pripremu programa.

Imajući u vidu istorijski i kulturološki značaj pobune mornara u Boki Kotorskoj, kako za Crnu Goru, tako i za evropski kontinent, Organizacioni odbor je razmotrio kompletan program i koordinaciju aktivnosti koje će se sprovoditi u više crnogorskih opština, saopšteno je iz Ministarstva.

Picerija i restoran

Ministar Aleksandar Andrija Pejović, koji je predsjedavao sastankom, poručio je da obilježavanjem stote godišnjice ovog važnog događaja za Crnu Goru i šire, pokazujemo kako na pravi način gajimo ideje slobode, borbe za jednakost i prava, kao i mira, te da će u tom duhu biti i organizovane predstojeće aktivnosti.

– Upravo su ovo ideje koje baštini i Evropska unija danas – poručio je ministar.

Program će početi manifestacijom u Herceg Novom, 1. februara, polaganjem vijenaca i procesijom u Đenovićima i Kumboru, te svečanom akademijom u Herceg Novom, uz pozorišni prikaz događaja koji su se desili 1. februara 1918. godine. Par dana nakon toga, održaće se i svečanost u Tivtu, uz kulturno-umjetnički program u prostoru Zbirke pomorskog nasljeđa.

Planirano je da se program završi u Kotoru, 11. februara, otvaranjem izložbe na temu pobune mornara u Boki, polaganjem vijenaca na spomenik palim mornarima u Škaljarima.

Pored toga, dogovoreno je izdavanje prigodne poštanske marke na temu jubileja, krajem januara, kao i da 7. februara u osnovnim i srednjim školama prvi čas bude posvećen ovom jubileju, te prikazivanje crnogorsko-njemačkog filma „Kotorski mornari“.

14 Komentari

 1. Čitam prethodne komentare i vidim da neki ništa ne znaju o ovom istorijskom događaju, a zašto ne znaju to je drugo pitanje. Pobuna mornara na ratnim brodovima Austrougarske desila se na izdisaju te monarhije. Izveli su je pripadnici mornarice te države, uglavnom Česi, Istrijani, Dalmatinci i Slovenci. Pošto smo svi skloni prekrajanju istorije, a nedovoljno edukovani, onda naklapamo “ko je ko”, dok suštinu ne poznajemo. Ako se bude poštovao protokol, onda crnogorski vojnici treba da daju čin prilikom odavanja počasti, a ne kao do sada članovi “Bokeške mornarice”. Njihov odred je u vrijeme ovih događanja bio na strani Austrougarske, a njihovi “admirali” odobravali sreljanje pobunjenika osuđenih na smrt.

 2. Svi Bokelji su pravoslavni Srbi. Sv. Leopold je bio pravoslavac (naravno Srbin),to smo minulog setembra culi, prije par dana jedan komentator je ustvrdio da je papa Siksto bio Srbin, mornarica srpska itd. Mozebi je i ex americki predsjednik Obama bio Srbin ali jos to ne zna.

  5
  10
  • E da je tebi da imaš znanja koliko samo Dr Komar ima u malom prstu desne noge ti bi bio srećan čovjek.To Komar nikad nije ni napisao ni izjavio.Vodje te pobune su bili Česi i oni pravi Hrvati ,ne oni što su prevjerili.

   11
   2
 3. Предлажем и да се изложба отвори у Београду и организује неки мали занимљив догађај на тему наше историје у Боки. Доктор Горан Комар је такође недавно имао изложбу о стећцима односно о средњовјековним надгробним споменицима у Народној библиотеци Србије.

  6
  8

Ostavite komentar

*

code